Quiche Lorraine (Lotharingiai quiche)

  • 2011.10.03.
  • 3

A quiche (ejtsd: kis) a francia konyha hagyományos étele, a franciák pizzája. Számtalan variációja létezik. Ez itt a klasszikus lepény, a lotharingiai quiche receptje.Hozzávalók:A vajastésztához:1 csipet só175 g liszt (én teljes kiőrlésű lisztet használtam)85 g kemény vaj kis kockákra vágva1 db tojás2 kávéskanál hideg víz A töltelékhez: 25 dkg húsos szalonna (nem bacon szalonna!)só és frissen őrölt bors 2 tojás 2 dl tejszínolaj A tésztához a lisztet és a sót egy tálba szitáltam és hozzá morzsoltam a vajat. Amikor a keverék már finomra darált kenyérmorzsához hasonlított, a liszt közepében kialakított mélyedésbe beleütöttem a tojást és hozzáadtam 2 kávéskanál vizet. Egy kés hegyével elkevertem, majd kemény tésztává gyúrtam. A kész tésztát felhasználásig, kb. fél órára a hűtőbe raktam. (Ha nem használjuk fel azonnal, legfeljebb 2 napig a hűtőben eláll.) A töltelékhez a szalonnát kockákra vágtam, majd kevés olajon 5 perc alatt átsütöttem. (Érdemes ezután leitatni egy papírtörlőn, mert könnyebb lesz így a tésztán szétteríteni, mint az olajból kihalászni.)A hűtőből kivettem a tésztát, majd egy 23 cm átmérőjű kerek formába nyomkodtam, míg a formát a peremével együtt szépen kibélelte. A tésztán szétterítettem a sült szalonna darabokat. Kézi habverővel összedolgoztam a tojásokat a tejszínnel, majd sóval, borssal fűszereztem. (A szalonna miatt csak óvatosan sózzuk!)A tojásos masszát a tésztára öntöttem. A sütőt előmelegítettem 200 fokra és a quiche-t háromnegyed óra alatt készre sütöttem. A tészta forrása: Ízek a világból - Egytálételek (Reader's Digest Válogatás)

Címkék

Lepény Francia