Karácsony 2017.

  • 2017.12.25.
  • 2









Párom halála óta először díszítettünk fát az idén, leginkább Bogikánk miatt. Furcsa volt, mert régebben mindig nagyon szerettem fát díszíteni, de az idén valahogy nyögvenyelősre sikeredett a dolog. Néhány dísz felrakása után mondtam a fiataloknak, hogy díszítsenek ők tovább, de nekik se volt kedvük, hát az idén ilyen szegényes maradt a fánk. Édes Bogikánk így is nagyon aranyosan rácsodálkozott és örült az ajándéknak is, amit a fa alatt talált :).




Az idén is hagyományos ételeket főztem karácsonyra.

Legnagyobbikom kitartó horgászásának köszönhetően volt pontyunk és süllőnk, így Szentestére hagyományos szegedi passzírozott halászlé készült pontyfilével és a süllő "potyadékaival", istenire sikeredett. Második fogás bőr és szálka nélküli süllőfilé lett rántva, krumplipürével (egy gyönyörű, több mint 5 kilós süllőből gyönyörű filéket sikerült vágnom, amik a mélyhűtőben pihentek felhasználásig, csakúgy, mint a ponty).




Mára, karácsony első napjára tárkonyos-citromos csirkeragu levest főztem 4 db lebőrözött, kicsontozott csirke felső combból, tejszínes-tejfölös habarással, csigatésztával. (A combok csontját is belefőztem a levesbe, a bőröket pedig megtöltöttem tojásos töltelékkel és megsütöttem.)

Második fogás 6 db szép nagy töltött csirkecomb volt, fele csibemájas, fele főtt tojásos töltelékkel,
petrezselymes krumplival, ecetes uborkával.

Legnagyobbikom a csirkés ételek helyett újra
halat választott inkább, halászlét és frissen kirántott süllőfilét, most petrezselymes krumplival.




Holnapra nem tervezek főzést, 23-án főztem egy nagy fazék húsgombócos-apró húsos káposztát 20 gombóccal, felkockázott sertéslapockával és csülökkel, amiből még van egy jó nagy adag, meg persze mai leves, töltött combok, krumpli, mindenki azt ehet, amit akar a maradékok közül.




Ja és persze sütikből is szép a felhozatal. Az idén készítettem zserbógolyót, kókuszgolyót, egy nagy csomó mézeskalácsot, és panettone muffint. Anyukám meg az egész családnak sütött bejglit, mákosat és diósat is, meg egy krémes-piskótás sütit, és persze minden nagyon finomra sikerült.




Hát ennyi a mi kis karácsonyunk az idén. Mindenkinek kívánok további kellemes, pihentető karácsonyi ünnepet.









Címkék

Karácsony