Tejszínes rebarbara krémleves.

  • 2019.06.03.
  • 3

Lassan a végéhez érkezünk a rebarbara felhasználhatóságának az idejéhez, így ezt kihasználva egy finom krémlevest főztem. Mivel a rebarbara nagyon gyorsan megfől, így a leves elkészítése nem tart fél óránál tovább. A kissé savanykás ízvilágot karamellizált cukorral, és fűszerekkel tettem ízletessé, a leves krémességét pedig tejszínnel hozzáadásával tettem még selymesebbé. Tálaláskor tejszínhabbal, és Győri Édes keksszel kínáltam, mely a ropogóságával remekül illett a krémleveshez.
Hozzávalók:6-8 szál rebarbara4-5 ek
barna cukor2 cs vaníliás cukor1/2 kk őrölt fahéj4 db szegfűszeg1/2 kk őrölt gyömbércsipet só1/2 citrom reszelt héja5 dl víz1/2 cs vaníliás pudingpor 3 dl Hulala (v. habtejszín)A rebarbara külső hártyás részét húzzuk le, majd vágjuk fel kisebb darabokra.A barna cukorhoz adjunk egy evőkanál vizet és karamellizáljuk világos színűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a feldarabolt rebarbarát, öntsük fel a vízzel, és tegyük vissza a tűzre. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a őrölt fahéjat és gyömbért, egy csipet sót, tegyük bele a szegfűszeget, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd főzzük kb. 10 percig.Amikor a rebarbara már szinte szét főtt, vegyük le a tűzről, vegyük ki a szegfűszeget, majd turmixoljuk le, és egy szitán passzírozzuk át, hogy szép sima legyen.A Hulalát (v. habtejszínt) keverjük simára a pudingporral, és állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez, majd kevergetve főzzük még 1-2 percig, hogy kellően besűrűsödjön.Tálaláskor merjük a rebarbara krémlevest tányérba, kanalazzunk rá keményre felvert tejszínhabot, szórjuk meg őrölt fahéjjal, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint édes, ropogós kekszet is kínálhatunk hozzá....