Nektarinos piskótatekercs.

  • 2018.09.23.
  • 6

Egyik nagy kedvencem a piskótatekercs, mert ha nincs időm, vagy éppen ötletem hogy milyen süteményt süssek a hétvégére, akkor röpke fél óra alatt elkészül.... Ízlés szerint megkenhetjük bármilyen gyümölcslekvárral, esetleg egy-egy finom krémmel, és máris tálalhatjuk. A lekvárral megkent tekerccsel még várakozni sem kell rögtön felvághatjuk, ellenben a habos-krémmel
töltött tekercset érdemes tálalás előtt a hűtőbe tenni, hogy a krém teljesen megdermedjen, így könnyebben tudjuk majd felszeletelni, és az ízek is jobban összeérnek. A karamellizált nektarin és a mascarponekrém nagyon jól összeillenek, és az elkészült tekercs olyan finom, hogy egy szelet biztosan nem lesz elég belőle.
Hozzávalók a piskótához:12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor4 db tojás (nagy)12,5 dkg liszt
2 ek forró vízA porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni.)
Hozzávalók a karamellizált nektarinhoz:2-3 db nektarin2-3 ek méz1 cs vaníliás cukor1 kk őrölt fahéj1/2 citrom leveA nektarint vágjuk fel cikkekre, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután csorgassuk rá a citromlevet, majd forgassuk össze. (a citromlé nem engedi hogy megbarnuljon)Egy serpenyőbe melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a felkockázott nektarint, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd néha megkeverve addig karamellizáljuk hogy a gyümölcs még roppanós legyen, és a leve szinte teljesen besűrűsödjön.Ezután vegyük le a tűzről, majd hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt a krémhez kevernénk.Hozzávalók a nektarinos mascarponekrémhez:25 dkg mascarpone15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor3 dl Hulala (v. habtejszín)az előzőleg megkaramellizált nektarinA porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a mascarponét, és keverjük simára a krémet.A Hulalát (v. habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.Ezután a krém kb. 1/3 részét tegyük félre, majd a maradék krémhez adjuk hozzá az előzőleg megkaramellizált, és teljesen kihűlt nektarint. (Ízlés szerint egy keveset félretehetünk, majd az elkészült piskótatekercsre kanalazhatjuk.)A kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük rá a nektarinos mascarponekrémet, majd óvatosan tekerjük fel.
Ezután a félretett krémmel vonjuk be, ízlés szerint kanalazzuk rá a szintén félretett karamellizált nektarint, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a piskótatekercset, majd úgy kínáljuk.