Epres sajttorta.

  • 2013.05.05.
  • 6

Sajttortát elég gyakran sütök, és mivel éppen elkezdődött az eperszezon, így most a kettőt összepárosítottam. A tortaalapnak Győri Zabfalatokat morzsoltam össze, majd olvasztott Vénusz sütőmargarinnal kevertem el. Azután kicsit elősütöttem,
majd beleöntöttem a formába a tölteléket is, és ezután jött egy kis csavar a tortasütésben. Mielőtt behelyeztem volna a sütőbe, előtte egy meleg vízzel félig töltött tepsibe helyeztem a formát, majd csak ezután tettem be, és kezdtem el sütni. A torta így kb. 60 perc alatt a vízgőzben sült (párolódott) készre. Szerintem sokkal finomabb, krémesebb lesz az állaga, ha ezzel a módszerrel sütjük meg. Igaz kicsit macerásabbnak tűnik, és mielőtt az eperzselé, és az eper a tetejére kerülne, teljesen ki kell hűteni a tortát. Én pl. délután sütöttem meg a tortát, majd az éjszakát a hűtőben töltötte, és csak ezután került rá a díszítés. A végeredmény pedig egy könnyű sajttorta, leöntve eperzselével, és megpakolva félbevágott eperszemekkel. Őszintén, hát ki tudna ennek a finomságnak ellenállni, mert én bizony nem.
Kekszes alap hozzávalói:1 cs Győri Édes Zabfalatok (215 g)10 dkg Vénusz margarin
Először egy 24 cm-es tortaformát kívülről vonjunk be többrétegű alufóliával, majd a belsejét béleljük ki sütőpapírral.A zabfalatokat morzsoljuk össze. A margarint (v. ízlés szerint vajat) hevítsük fel, majd öntsük hozzá a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan keverjük össze, majd öntsük bele a tortaformába és a tenyerünkkel egyenletesen lapogassuk el.Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni mielőtt beletöltenénk a tölteléket. Töltelék hozzávalói:25 dkg mascarpone25 dkg tejföl20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 citrom leve és reszelt héja3 db tojásTegyük egy keverőtálba a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, és a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan keverjük össze.Ezután egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, és mindegyikkel szintén keverjük alaposan össze a masszát.A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémes masszához, majd a kihűlt, kekszes alapra óvatosan öntsük rá.Egy tepsibe helyezzük bele a megtöltött tortaformát. Ezután öntsünk a tepsibe annyi meleg vizet, hogy félig ellepje a belehelyezett, fóliába csomagolt tepsit.Ezután helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük (pároljuk) 60 percig a tortát. (amikor a teteje már kezd szép színt kapni, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túlbarnuljon) (én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem)A sütési idő letelte után kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját és így hagyjuk a tortát kihűlni.Eperzselé hozzávalói:5-6 szem eper1 ek cukor1 cs vaníliás cukorreszelt citromhéj2,5 dl víz1 cs tortazseléAz apróra feldarabolt epret tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd forraljuk fel.Amikor felforrt mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük kb. 10 percig. Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.Az eperléhez ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a tortazselét, majd keverjük simára.Ezután tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett főzzük egy percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.A teljesen kihűlt torta tetejére öntsük rá az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne a tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel. (ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed)Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel a tortát, majd ízlés szerint tejszínhabbal kínáljuk.