Távolkeleti töltött (gőz)gombóc (dim sum bao)

  • 2015.12.04.
  • 6

Igazi távolkeleti street food étel, de party-kajának is kiváló. Nem más, mint kelt tészta töltve és gőzölve. Ha nincs "gőzsütőnk" vagy wokunk és hozzávaló bambusz pároló eszközünk, akkor is el tudjuk készíteni ezt a fogást.
Tölthetjük zöldségekkel, húsokkal, lehet kínai, thai, vietnámi, japán jellegű, de bármilyen maradék raguval is megtölthetjük.Én egy thai jellegű darált húsos tölteléket választottam, mert a férjemnek ez a kedvence. :)HozzávalókKelt tészta1 dl víz1 dl tej1 zacskó szárított élesztő1 evőkanál cukornagy csipet só40 dkg finomliszt1 evőkanál szezámolaj (olaj)A vizet és a tejet melegítsük kézmelegre. Egy nagy tálban keverjük el a lisztet, élesztőt, sót és cukrot, majd öntsük hozzá a vizes tejet és az olajat. Géppel, vagy kézzel addig gyúrjuk, amíg teljesen sima
lesz a tészta. Meleg helyen (pl. radiátor közelében) letakarva hagyjuk 1 órán át kelni.Nyújtsuk ki kb.
fél cm vastagra és vágjuk egyenlő méretű, kb. 10 x 10 centis négyzetekre. Hagyjuk további 20-30 percig kelni. Amíg kel, elkészíthetjük a tölteléket.TöltelékNagyjából bármi lehet, akár maradék ragu, pörkölt is. Pl. a húslevesből megmaradt húst is felhasználhatjuk hozzá.Az én változatom:40 dkg darált hús (bármilyen hús lehet, sertés, pulyka, marha...)3 szál újhagyma felkarikázva2 gerezd fokhagyma reszelve5 cm-es gyömbér lereszeve2 evőkanál szójaszósz1 lime reszelt héja és leve1 evőkanál olíva olajcsili ízlés szerint2 teáskanál halszósz1 evőkanál barnacukorfriss korianderzöld (ha nincs, akkor őrölt korianderrel helyettesíthető)Forrósítsuk fel a serpenyőt. Egy löttyintésnyi olíva olajon "futtassuk meg" a hagymát, a gyömbért és a fokhagymát. Pirítsuk meg a húst. Fontos, hogy a serpenyő nagyon forró legyen, ellenkező esetben a hús nem pirulni, hanem párolódni fog.Az összes többi hozzávalót keverjük össze. Amikor a hús már aranyszínre pirult, kanalazzuk rá az öntet felét. Pirítsuk addig, amíg az összes öntetet magába szívta a hús.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő.Két tepsire lesz szükségünk. Egy nagyobbra, amibe vizet töltünk és a sütő aljába tesszük. Az ettől képződő gőzben fog a gombócunk "megfőni". A másik tepsit béleljük ki sütőpapírral.Töltsük meg a gombócokat: egy-egy evőkanál tölteléket tegyünk mindegyik tészta közepébe és csipegesük össze a tetejüket. Tegyük egymástól 5 centi távolságra őket a sütőpapírral bélelt tepsibe.Amikor a víz forr a sütőben, gyorsan helyezzük be a gombócokat. (Célszerű előtte vízforralóval felforralni a vizet.) 20-25 percig gőzöljük.
Tálaláskor adjuk mellé a mártogatós szószt és szórjuk meg a gombócokat friss csilikarikákkal és korianderrel.