Citromos posset rebarbara jammel ( és egy kis frissítő)

  • 2013.07.08.
  • 0

Panna cottát már tudunk készíteni, és azt tapasztaltam, hogy ez nagy kedvenc.Íme egy sokkal egyszerűbb, mely a panna cotta angol megfelelője. A Posset egy pohárdesszert, magyarul tejszínkrém. Az alaprecept önmagában is egyszerűen fenomenális, könnyű, frissítő, de feldobtam egy kis rebarbarával.Hozzávalók (4 személyre):400 ml főzőtejszín120 g porcukor1 tk vanília aroma vagy 1 db vanília rúd1,5 citrom leveA rebarbara jamhez:2 szál rebarbara2 dl víza citromok héja1/2 citrom leve2 ek barna cukorElkészítés:Öntsük egy edénybe a tejszínt, szórjuk bele a porcukrot, illetve dobjuk bele a vanília rudat, vagy az aromát. Forraljuk fel! Kevergessük, nehogy a cukor leégjen az aljára.Ha felforrt, és vanília rudat használtunk, akkor azt vegyük ki. Hagyjuk hűlni.Közben egy edénybe reszeljük le a 1,5 citrom héját, öntsünk rá 2 dl vizet, tegyük bele a cukrot. A rebarbarát darabuljuk fel, 5 cm-s darabokra, és azt is tegyük az edénybe.A citromok levét kicsavarjuk, és félét ráöntjük a rebarbarára. Elkezdjük főzni, közepes lángon. Addig főzzük, amíg a rebarbara megpuhul.Közben már hűlt eleget a posset. Óvatosan keverjük bele a maradék citrom levet. Nem kell megijedni, kémiai reakció indul be, a citrom leve összehúzza a tejszínt. Egy finom elegyet kapunk.Öntsük 4 pohárba a krémet, és tegyük hűtőbe.Ha a rebarbarák megpuhultak vegyük le a tűzről. Tegyük át őket egy turmix gépbe, a lé felét öntsük rá, és turmixoljuk össze. Kicsit ezt is hagyjuk hűlni, majd tálalás előtt öntsük rá a posset tetejére.Én tettem félre pár darab főtt rebarbarát, hogy tudjam díszíteni.NE öntsük ki a megmaradt levet, hiszen "melléktermék" ugyan, de tökéletes frissítő! Mint szörp használjuk :)Jó étvágyat hozzá!