Tökös-mákos kölesfelfújt, sok kókusszal (gluténmentes, tejmentes)

  • 2016.11.27.
  • 2

Megint süti, mi más. Hideg van, fúj a szél, sok a sár meg az eső, a süti egy kicsit segít. Kölesfelfújt már volt vagy száz a blogon, ez egy téliesített változat. És pont annyira isteni, mint a kis elődei. Csak úgy kb. jön a recept, mert szokás szerint mindent összekevertem, amit találtam a hűtőben. Különösebb méricskélés nélkül. Annyira jó volt. Igazából jobb szeretnék jelenidőt használni, de már nincs belőle egy szeletke sem.Kell hozzá:Az alsó réteghez: 1 bő deci köles sós vízben nagyon puhára főzvekb. 50 dkg sült tök (szinte mindig van a hűtőben belőle, pótolok, ugye)1 nagy alma hámozva, reszelvekb. 5 dkg darált mák (ez simán lehet több is, ha inkább a mákra utaznál, és nem a tökrekb. 1 dl kókusztej1 citrom reszelt héja és kifacsart leve2 tojás4 evőkanál liszt (nálam fele tápióka - az új szerelem, nyilván pillanatok alatt ki fog derülni, miért nem szabad enni belőle, én azért szeretem, mert összetart -, másik fele kölesliszt, de nagyjából bármi jó, szerintem)cukor vagy cukorhelyettesítő ízlés szerint (1-2 evőkanálnyi, nyilván függ a töktől, az enyém most nagyon jó volt) fűszerek: só, vanília, fahéjA felső réteghez:17 dkg kókuszreszelék2 evőkanál tápiókaliszt (vagy valami más keményítő)2 evőkanál cukorű1 dl kókusztejvízElőször az alsó réteget keverem össze. Összetöröm a tököt botmixerrel. Utána tetszőleges sorrendben belekeverem a többi alapanyagot. Lehet, hogy kell hozzá egy kis víz. A nokedlinél sűrűbb, éppen nem önterülő állagot kell kapni. Egy viszonylag nagy tepsiben mehet a sütőbe. Kb. egy órát fog sülni olyan 190 fokon. Az utolsó negyed órára megkapja a kókuszos réteget, mindent összekeverek, annyi vizet adok hozzá, hogy kenhető legyen. Rákenem a forró sütire, visszatolom, és addig sütöm, amíg egy cseppet el nem kezd színesedni a fehér kókusz. Akkor kiveszem. Nyugodtan megvárom, hogy kihűljön, felkockázom, és gondosan beosztva megeszegetem. Higgye, aki akarja.Napi cukinak meg három kanapéfoglaló.