SZÍNES MÉZESKALÁCS

  • 2016.12.18.
  • 7

színes mézeskalácsokIgen, megint mézes kalács. Páran kérdeztétek, hogyan lehet színezni, a gyerek is kérte, így készítettünk tegnap pár darabot.Az írókázást még gyakorolnom kell, de nem adom fel, egyszer talán majd nekem is sikerül szépet alkotnom.Most leírom, hogyan készülnek, aztán mindenki hozza ki magából a legjobbat.HozzávalókMézeskalács40 dkg liszt1 csipet só1 tojássárgája20 dkg méz8 dkg vaj0,5 dl étolaj1 csapott teáskanál szódabikarbóna1/2 tasak mézeskalács fűszerkeverékszínes máz1 tojássárgájapicike por ételfesték (nálam narancs és piros)íróka1 tojásfehérje1 t.k. étkezési keményítőpár csepp ecet10-20 dkg cukor1-1 csipet ételfestékElkészítésA mézet, cukrot és vajat egy kis lábasban olvaszd össze.A lisztet, fűszereket, szódabikarbónát, sót egy tálban keverd el egymással, majd borítsd hozzá a mézes keveréket.Gyorsan gyűrd össze, tedd nejlonba és hagyd 20-30 percet a pulton állni. Ekkor még nagyon puha a tészta és nehéz lenne vele dolgozni.A várakozási idő
elteltével két nejlon között nyújtsd vékonyra a tésztát (2-3 mm), majd szaggasd ki neked tetsző formákra, sütőpapírral bélelt tepsikre pakolgasd.ha ki szeretnéd lyukasztani őket, akkor még sütés előtt egy szívőszállal megteheted.A sütőt 180 fokra melegítsd elő (alsó-felső sütés) és 6-8 perc alatt süsd készre a kalácsokat.Hagyd kihűlni, mert melegen még puhák.A tojássárgát oszd ketté, vagy háromba (ahány színt szeretnél) picike kis tálkákba. Mindegyikhez adjál csipetnyi ételfestéket é keverd el. Ezzel tudod majd megfesteni a kalácsok alapszínét.Az íróka: A tojásfehérjét kezd el felverni egy elektromos habverővel. Adjál hozzá 2-3 csepp ecetet, 1 teáskanálnyi keményítőt és olyan 12-15 dkg porcukrot (átszitált). Verjed addig, míg a cukor teljesen eldolgozódik, nézd meg az állagát, ha folyós, akkor adjál még hozzá cukrot, akkor lesz megfelelő állagú, ha már nem folyik egyáltalán.Az elkészült habot oszd annyi részre, ahány színt szeretnél, és színezd kedvedre való színekkel.Az elkészült habokat azonnal töltsd habzsákba, vagy zacskóba, mert a levegőn gyorsan megköt.Az alapszíneket egy ecset segítségével tudod felhordani a mézeskalácsokra.Az írókát pedig 1-2 mm-es lyukkal rendelkező habcsővel, vagy ilyen picike lyukkal ellátott zacskókból tudod a kalácsokra felhordani.Itt aztán mindenkinek szárnyalhat a fantáziája, pettyekkel, csíkokkal, cirádákkal....lehet dekorálni, és
a színpaletta összes színével.Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog