Ehető virágok

  • 2018.03.23.
  • 8

Itt a tavasz. Vagyis egyre közelebb vagyunk a virágos rétekhez, a zöld mezőkhöz, a friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz, virágokhoz, habár az idén ez egy kicsit eltolódott sajnos.
Gondoltatok már arra, hogy mennyi mindent lehet virágból készíteni, mennyi ételhez lehet mindezeket felhasználni? Próbálok teljesség igénye nélkül egy részletes bejegyzést megosztani veletek erről a témáról. Meg fogtok lepődni, hogy ti magatok is mennyi fajta virágot fogyasztotok!
A virágfogyasztás egészen az ókorra nyúlik vissza. A leggyakrabban rózsát fogyasztottak, de például Néró császár kedvence az ibolya volt. Gyógyerőt társítottak ezeknek a növényeknek.
Egy kicsit ugrunk az időben. A viktoriánus korabeli Angliában például előszeretettel fogyasztottak virággal készül édességeket. Nem véletlen, hogy már a 18-19. századi szakácskönyvekben több ibolyából készült receptet találhattunk. Erzsébet királyné kedvence szintén az ibolya volt.
Indiában például a körömvirágot fogyasztják előszeretettel, de emellett sok-sok mást is.
Napjainkban először a távol-keleti gasztronómiában az 1970-es években kerültek tányérra az ehető szirmok.
SALÁTÁKTalán az egyik legismertebb fajtája a virágok felhasználásának. Ahogy a kezdő fotón is láthatjátok például salátakeveréket már virágszirmokkal együtt is meg lehet vásárolni. A legemlékezetesebb az árvácskával és zsenge pitypangfejekkel díszített salátám volt, amely életem első címlapjaként is szerepelt.Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan készítsék el a virággal felturbózott salátát.
Igazából a szokásos módon készítsünk egy nekünk tetsző öntetet, a zöldségeket daraboljuk fel és a salátát keverjük össze. Végül óvatosan forgassuk össze a virágfejekkel/ szirmokkal tálalás előtt az egész salátát.
Fontos, hogy csak közvetlen tálalás előtt használjuk fel és ne törjük feleslegesen a virágokat. Különben mutatós étel helyett, fonnyadt virággal megspékelt salátát láthatnak majd a vendégek.
Ennél a résznél mindenképpen megosztom Veletek a virágszirmokkal gazdagított salátát. Így árulják bizonyos üzletekben a keveréket. Keressétek a márkát, nagyon izgalmas!
ÉTELDEKORÁCIÓMagam is meglepődtem, hogy a blogon mennyi "virágos" ételt készítettem már. Levesek, főételek, szendvicsek, desszertek dekorálására kiválóan alkalmasak ezek az apró szépségek. Csak a kreativitás és az alapanyagok tárháza szabhat határt. A vadételekkel kifejezetten jó párost alkotnak ezek az ehető dekorációs elemek! Ebben az esetben tálaláskor arra kell figyelni, hogy ne legyen túl forró az étel vagy éppen olyan részre rakj