Padlizsános rakottas

  • 2016.06.01.
  • 3

Egyszerű, nincs vele sok baj, és valóban
ízletes. Annak ellenére, hogy a padlizsán nem a legkedveltebb zöldségeim közé tartozik. Ugyanígy vagyok a cukkinivel is. Persze rántva mindkettő gyorsan lecsúszik, de igazából abban a formában mi nem...?A tetejét tejföllel, vagy magtejföllel önthetjük le. A magtejföl finomabb, hogyha egy darab kaliforniai paprikát, és némi sörélesztő pelyhet is beleturmixolunk, de magában is
kellemesre sül a tetején.Candidások és glutén érzékenyek a sörélesztő pelyhet hagyják ki.Hozzávalók:2 padlizsán1 bögre barna rizs2 dl tejföl / növényi tejföl 10 dkg magból, egy db kaliforniai paprikával és 1 ek sörélesztő pehellyel2 szál sárgarépa3 ek olivaolaj vegamixbazsalikom, borsikafű
(szoptatósok kerüljék) ízlés szerintsóA barna rizst két és félszeres mennyiségű vízben sóval és vegamix-szel 50 perc alatt megfőzzük.A magtejfölhöz az olajos magokat kevés vízben a paprikával
és kevés sóval összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a sörélesztő pelyhet.A padlizsánokat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk hosszában. A kiolajozott tepsi aljára elhelyezzük az egyik szeleteit. A répát megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Amikor a rizs megfőtt, belekeverjük a répát a fűszerekkel együtt. Eloszlatjuk a tölteléket a padlizsánon, egy-két kanál magtejfölt kanalazunk ide-oda, majd mindezt lefedjük a másik szeletekre vágott padlizsánnal. Egyenletesen beborítjuk a magtejföl maradékával és közepes hőfokon 45-50 perc alatt megsütjük.