3 Jó Dolog: Póré, Spenót, Besamel

  • 2014.01.21.
  • 6

Folytassuk kalandozásunk a River Cottage alapítójának utolsó szakácskönyvéből, ahol a koncepció nem változott. Egyszerű ételek, három lényegi összetevőből, gyorsan, izgalmasan, finoman. A szerző leírása szerint, ez az egyik kedvence, ízorgia, igazi kényeztetés. És valóban. Selymes, a párosítás maga szokatlan és merész, ízletes és eteti magát. Viszont a két és fél éves közölte, hogy nem kér salátát, pedig csak a színe (zöld) volt megtévesztő. Mert nem saláta. Hanem.Hozzávalók 4 fő részére- 450 gr fagyasztott spenót- 3-4 közepes szál póréhagyma- besamelmártás

400 ml zsíros tej
kis fej hagyma
2 babérlevél
50 gr vaj
olívaolaj
50 gr liszt
só, borsElkészítésHa szezonja van, dolgozzunk friss spenótból, de most sajnos csak a fagyasztott van, amiből már eltávolították a keményebb, szálasabb részeket. Ha friss a spenót, megtisztítjuk, majd kevés vízzel kicsit pároljuk. A fagyasztottat serpenyőbe téve felolvasztjuk, kicsit leöntjük róla a keletkezett vizet.
A besamelhez a tejet kis lábosba tesszük, belerakjuk a kis fej hagymát( megpucolva) , babérleveleket, s éppen gyöngyözésig melegítjük, majd félre tesszük.
Serpenyőben ( egy másikban) megolvasztjuk a vajat egy kevés olívaolajjal. A megtisztított, felszeletelt póréhagymát ere az olajos keverékre tesszük, alacsony lángon, fedő alatt - pároljuk 10-12 percig.Hozzákeverjük a lisztet, s így főzzük még pár percig. Hozzáadjuk a forró tej egy harmadát ( a hagymát és babér kivesszük), s simára dolgozzuk a lisztes póréval. Hozzáadjuk a maradék tejet is.4-5 percig, lassú tűzön főzzük, gyakran kevergetve. Hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, sorsozzuk. Melegen, frissen tálaljuk.
Sült hús mellé, reszelt sajttal a tetején, vagy leturmixolva, pirítósra kenve - FENSÉGES! és nem saláta. Csak a két és fél évesek kedvéért.