Mákos kifli

  • 2014.10.12.
  • 8

A napokba a kolléganőmtől kaptam házi mákot, és mivel már régóta kívánom a mákos kiflit, így nem volt kérdés hogy ezek a gyorsan elkészíthteő kiflik lesznek a nyerők. Nagyon finom mákos süti, amit az is bizonyít, hogy még a férjem is megevett egy jó pár darabot belőle, aki egyáltalán nincs oda a mákért. :)Hozzávalók a tésztához:- 30 dkg liszt- 0,5 dl natúr joghurt- 12,5 dkg vaj- 1 csapott tk. sütőpor- csipet só- 2 cs. vaníliás cukorHozzávalók a töltelékhez:- 18 dkg darált mák- kb. 0,5 dl forró tej- 2-3 ek cukor- 1 cs. vaníliás cukor- 1/2 citrom reszelt héjaElkészítés:A tészta száraz hozzávalóit, a lisztet, sütőport, sót és a vaníliás cukrot, egy nagyobb tálba szórjuk és a vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadunk annyi joghurtot, hogy összeálljon a tészta, gombóccá formáljuk és 10 percet pihentetjük.Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket, amihez a hozzávalókat kenhető masszává keverjük. Ha túl sűrűnek véljük a tölteléket, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejet, ha pedig túl híg akkor adjunk hozzá még mákot.A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 2-3 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk, és 8 cikkre vágjuk. Mindegyik cikkre kb. egy kanálnyi tölteléket kenünk, majd a szélesebb felétől szorosan feltekerjük.A kifliket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.Még melegen megszórjuk porcukorral.