Pirított gombás-currys lencseegytál

  • 2022.01.04.
  • 1

Ez az a lencse, ami nem igazán a megszokott szilveszter utáni "pénzthozó", "szebbétevő" , de nem bántuk, mert nagyon finom... (köszönet Szatmári Ferinek ;-)Ahogy ettük, az örömtől már szebbek lettünk. ;-) A pénz, meg ugye nem számít, így hát minden a helyén volt.
Jól indult az új esztendő!Hozzávalók:5 ek repce-, vagy napraforgóolaj1 ek vaj30 dkg apróbb fajta csiperke gombabors1 fej hagyma2 gerezd fokhagyma1 kk chilipehely, vagy 1/2 friss chili, amit kimagozunk, felaprítunk1 csapott tk curry1 tk római kömény30 dkg sárgarépa30 dkg főtt lencsesó2 dl joghurt, vagy tejföl1 tk kukoricakeményítő1 marék petrezselyem1-2 marék pirított tökmag, vagy napraforgómagA gombát megpucoljuk, felezzük, vagy negyedeljük nagyságuktól függően. A répát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, vagy felkarikázzuk. Egy nagyobb serpenyőben 2 ek olajat és a vajat felforrósítjuk, állandó kevergetés mellett a gombát megpirítjuk benne. Borssal alaposan megszórjuk, sózzuk. Kiszedjük egy tálra, félrerakjuk.A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, az előzőt vékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát felaprózzuk. 3 ek olajon a hagymát megpirítjuk a fokhagymával és chilivel. Megszórjuk curryvel, római köménnyel, röviden összekeverjük. Beleszórjuk a sárgarépát, összepirítjuk és felöntjük 4 dl vízzel.Lefedve 10 perc alatt puhára pároljuk. Ráborítjuk a lencsét, átforgatjuk, sóval megszórjuk.A joghurthoz/tejfölhöz hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, 1-2 kanál főzőlével símára kikeverjük és belekeverjük a zöldséges lencséhez.Beleadjuk a megpirított gombát, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és magokkal, ezzel máris kész... Pillanatok alatt elfogy, legalábbis nálunk :-D