Levendulás almalekvár

  • 2013.07.17.
  • 5

A levenduláról régebben a nagymamám gardróbszekrénye jutott eszembe, ahonnan a molyok elűzése céljából apró kis vászontasakokban illatozott a szárított levendula. Szerencsére ma már sokan tudják, hogy a levendula nemcsak molyűzésre jó, de az abból készült illatos olaj kiválóan csillapítja a szúnyogcsípést, de ami még ennél is érdekesebb, hogy a levendula nagyszerű szolgálatot tesz a konyhánkban is. Készülhet belőle szörp, lekvár, használhatjuk sütemények ízesítésére. Lehet, hogy a nagymama szekrénye után bizarrnak tűnik, de tényleg nagyon különleges ízélményt ad a levendula aromája. Az alábbiakban egy egyszerű almalekvárt teszünk a levendulával igazán felejthetetlenné.
Levendulás almalekvár - hozzávalók:
3 kg, hibátlan, pucolt, darabolt alma
1 doboz (15 gr-os) levendulavirág
1/2 doboz 60 gr-os pektin
3 kg kristálycukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű stevia por
1 citrom leve
1 vaníliarúd kikapart belseje
4 db 1/2 literes tiszta üveg
Elkészítés:
Az almákat átválogatjuk, a hibátlan példányokat megpucoljuk, eltávolítjuk a magházat és alaposan átmossuk. Az összes hozzávalót egy nagy edénybe tesszük főni, majd forrástól számítva még 25 percig hagyjuk rotyogni. Tisztára mosott üvegekbe töltjük még forrón a kész lekvárt, az üveg tetejére celofánt feszítünk és erre csavarjuk rá a befőttesüveg kupakját. Ezután az üvegeket egyenként összegyűrt és kisimított újságpapírba csomagoljuk. és egymás mellé állítva körben bebugyoláljuk paplanba, hogy egyenletesen tudjon magától kihűlni a lekvár (vagyis száraz dunsztot készítünk). 2-3 nap múlva készül el ily módon tartósítva lekvárunk (addigra hűl ki teljesen, magától).