Húsgombóc tavaszi zöldekkel
- 2014.04.08.
- 6
Ez a recept elÅ‘ször a Bezzeganya blogon jelent meg, egy tavaszi receptes válogatásban. Az alapötletet egy, a Good Food magazinban olvasott étel adta, de természetesen átvariáltam a saját szájÃzem szerint. Nagyon finom egytálétel, köret sem kell hozzá és a zöldborsót kedvelÅ‘ gyerekeknek is tetszeni fog. GazdagÃtható medvehagymával, primÅ‘r karalábé levelével, sóskával, illetve bármilyen idényzöldséggel.
Recept50 dkg darált hús (csirke, pulyka, sertés, bárány)egy tojásegy vastag szelet kenyér vÃzben puhára áztatvaoreganokakukkfűfél csokor petrezselyem,só, bors50 dkg zöldborsó,50 dkg leveles spenót (vagy 25 dkg fagyasztott leveles spenót)egy csokor újhagyma3-4 dl tejszÃncsipet cukorsó8 dkg vaj2 evÅ‘kanál olaj
A húsból elkészÃtem a masszát a húsgombócokhoz. Ehhez a húst tálba teszem, hozzáadom a kenyeret, a tojást, Ãzlés szerint oregánót és kakukkfüvet, a fél csokor felaprÃtott petrezselymet, sózom, borsozom. Kis húsgombócokat (nagyobb diónyi méretűeket) formálok a masszából és
két evÅ‘kanál olaj és a vaj keverékén minden oldalukat aranybarnára sütöm. Ha ez megvan, papÃrtörlÅ‘re teszem, hogy lecsöpögjenek.A maradék vajat egy lábosban felolvasztom, megfuttatom rajta a felkarikázott újhagymát. Rádobom a zöldborsót, a fagyasztott spenótot és majdnem teljesen puhára párolom. Ha leveles spenóttal fÅ‘zöm, azt csak a borsó puhulása után adom hozzá. Ekkor felöntöm a tejszÃnnel, sóval, borssal ÃzesÃtem, hozzáadom a húsgombócokat és még kb. 10 percig összeforralom. Ha a levét elfÅ‘né, kevés tejszÃnt vagy vizet lehet hozzáadni.
A szerzőről
A Zsuzsi főz!