Sült hagyma pakora meggy csatnival

  • 2015.07.21.
  • 8


HAGYMA PAKORAEhhez az ételhez a hosszú vékony sonkahagyma a legmegfelelőbb, mert szinte egyforma kis karikákra tudjuk vágni. A véletlen hozta valamikor, hogy egy kis serpenyőben összeszorultak a hagymakarikák, és a róluk lefolyó pakorától szépen összeálltak egy virággá, azóta mindig ezt a serpenyőt használom, ha sok adagot kell süni egyszerre, akkor tarkedli sütő karikákat teszek egy nagyobb serpenyőbe, és azokba helyezem őket.4-5 adaghoz2 sonkahagyma karikára vágva4 evőkanál csicseriborsó liszt átszitálvasó, cayan bors hideg vízkevés mogyoró olaj a sütéshezA pakora tésztához, a fűszerekkel összekevert csicseriborsó liszthez fokozatosan hozzákeverjük a vizet egy habverővel, amíg sűrű palacsintatésztához hasonló állagú nem lesz, 20 percet állni hagyjuk, belemártjuk a hagymakarikákat és sorba a felmelegített olajba helyezzük. Ha kevés olajban sütjük nem lesz olyan nehéz emészteni. Amikor egyik fele átsült egy lapáttal megfordítjuk, ekkorra már összeállt a ”virág”, papírtörölközőre kiszedjük.Valójában minden olajban sült étel nehezen emészthető, ezért szoktak a pakorához még más fűszereket is adni, mint a kalinji, kurkuma, római kömény, koriander.
MEGGY CSATNIA meggyből készült csatni igen kellemes édes-erős-savanyú, és gyönyörű sötétbordó színű kiegészítő az ételhez. Csak kis mennyiséget szokás tenni a tányérra, vagy egy kis tálkában a tálcára, amin tálalunk.Az ájurvéda szerint a csatni szerepe hogy felélessze az emésztő tüzet, az agnit, azaz hogy segítsen az emésztési folyamatokban.4-5 adaghoz400g meggy kimagozva2teáskanál ghí1-2 chili paprika kimagozva2 teáskanál reszelt gyömbér1 fahéjrúd5 szegfűszeg½ teáskanál kurkuma2evőkanál bio barnacukorA felmelegített ghíbe tesszük a fűszereket a fenti sorrendben, hozzáadjuk a meggyet, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, akkor hozzáadjuk a cukrot, és a teljes sűrűsödésig tovább főzzük.