Amerikai donut fánk tepsiben sütve

  • 2014.02.08.
  • 9

Mert fánkot enni jó!Donut – az amerikai fánkeredete, történeteA fánk története vitatott. Az egyik feltételezés szerint a fánkot Észak-Amerikába a holland telepesek hozták be, akik egyéb más amerikai desszertek népszerűsítéséért voltak felelősek, beleértve az apró édes süteményt, az almás és tejszínes pitét és az úgynevezett cobbler-t.Valójában a XIX. században a fánkot egyfajta olajos tésztájú süteménynek tekintették (a holland kifejezés „olykoek” szószerinti jelentése olajos sütemény), mely egy édes tészta zsírban kisütve.Állítólag a csupán 17 éves  amerikai Hansen Gregory találta fel a gyűrű formájú amerikai fánkot 1847-ben egy külföldre tartó mész szállító hajón.  Gregory nem volt megelégedve  a különböző csavart formájú fánkok zsírosságával, melyeknek a közepe általában meglehetősen száraz volt. Úgy tartják, hogy lyukat fúrt a tészta közepébe a hajó bádog borsszórójával majd később ezt a technikát megtanította édesanyjának is.De térjünk vissza a mi kis országunkba, mert megpróbáltam a donut fánkot tepsiben sütni, és igazán kellemes süteményt kaptam, így ez is felkerült a receptjeim közé.Hozzávalók (24 db):4 dl tej2 tojás10 dkg cukor10 dkg lágy vajcsipetnyi sóegy kávéskanál őrölt fahéj50 dkg liszt1 csomag szárított élesztőA díszítéshez: olvasztott étcsokoládé és fehér csokoládé, színes szórócukorElkészítés:A tészta hozzávalóit dagasszuk meg dagasztógépben vagy a kézi robotgép dagasztó karjával.Kelesszük a kész tésztát a duplájára.Lágy, nokedli tésztához hasonló állagú tésztát kapunk.A fánksütő mélyedéseit olajjal vékonyan megkenjük vagy sütősprével kifújjuk ez az egyszerűbb.A tésztát kanalazzuk a mélyedésekbe  úgy, hogy majdnem teljesen tele legyenek. 2/3-ig javaslom.A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és 12-15 perc alatt süssük meg őket. A tetejük szép aranybarna lesz. Vegyük ki  a fánkokat a sütőből (nagyon hamar kihűlnek), és olvasztott étcsokoládé- illetve fehér csokoládéval vonjuk be őket, majd díszítő cukorgyöngyökkel szép ízlésesen szórjuk meg.