Töltött tök

  • 2013.06.21.
  • 5

Aki már túlesett a sulis menzák okozta traumán, és felnőtt fejjel rájött, hogy a tök igenis lehet finom - no annak nem kell mondani, mennyire jó dolog a töltött tök nyári ebédként!Akit pedig még mindig nyomaszt a menzás tökfőzelék, ezzel a fogással szerintem törölni tudja az összes rossz emléket a fejéből :-)Keressétek a zsenge, pici példányokat a zöldségesnél vagy a piacon, abból az igazi!Töltött tökHozzávalók:2 db zsenge, kicsi tök (a kettő együtt kb. 1,5 kg)1 fej vöröshagyma finomra vágva3-4 gerezd zúzott fokhagyma40 dkg darált hús30 dkg csirkemáj (szív nélkül) picire kockázva1 tojás1 dl rizs (nyersen mérve)1 csokor petrezselyemzöld finomra vágvafriss fűszernövények, nálam most borsikafű és majorannasó, borsA tetejére:3 dl tejföl1 tojássó, bors1 gerezd zúzott fokhagymafél csokor kaporA tököt meghámozzuk, két végét levágjuk, és 3 darabra vágjuk. Magjait egy kanállal kivájjuk, így szerencsés esetben kapunk 2 db tökgyűrűt, és 4 db üreges tökkelyhet.A rizst megmossuk, sóval ízesítjük, és puhára pároljuk, vagy bő, sós vízben egyszerűen megfőzzük, és leszűrjük. Hagyjuk kihűlni.
A darált húst összekeverjük a felkockázott csirkemájjal, a vöröshagymával, fokhagymával, a rizzsel, a zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük, és összegyúrjuk a tojással.A tökgyűrűket és -kelyheket tepsibe ültetjük, és kanállal beletöltjük a rizses-májas masszát. Aláöntünk 1 dl vizet, fóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30-40 percig pároljuk.Míg a tök készül, a tejfölt összekeverjük a fokhagymával, a vágott kaporral, sóval, borssal és a tojással.A megpárolódott töltött tökök tetejére kanalazzuk, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg a teteje megpirul.