Frittata baconnel, avagy tojásos villásreggeli olasz-módra

  • 2015.04.13.
  • 2

Az olasz eredetű frittata egyfajta átmenetet képez a rántotta és az omlett között. Jellegzetessége, hogy némi tűzhelyen való sütés után a sütőben nyeri el végleges állapotát. Teljesen más ízélményt nyújt, mint egy hagyományos rántotta, így bártan ajánlom minden Atkins-diétázónak, aki egy kis változatosságot akar vinni a reggelijébe vagy éppen vacsorájába.
Rengeteg módon ízesíthető ez a tojásétel; gyakorlatilag csak a képzelet szab határt: tehetünk bele zöldségféléket, gombát, sonkát, stb.
Ezúttal egy baconos-sajtos-hagymás verziót mutatok be.
Hozzávalók:6 szelet bacon vékony csíkokra vágva1 kisebb vöröshagyma8 tojás0,5 dl vízSóBorsOlaj20 dkg reszelt trappista sajtKb. 25 cm átmérőjű hőálló edény, ami a tűzhelyen és a sütőben is használható (pl. jénai tál)Elkészítés:Egy evőkanál olajon pirítsuk meg kicsit a vékony csíkokra vágott bacont. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott hagymát és pirítsuk tovább az egészet. Eközben verjük fel a tojásokat, majd öntsük hozzá a vizet, illetve sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor a hagyma megdinsztelődött, adjuk hozzá a tojást és a reszelt sajtot, majd jól keverjük össze. (Ezután már ne kevergessük!) Kis lángon addig süssük a tojásos masszát, amíg az alja már dermedt, de a teteje még enyhén folyós. Ezután tegyük a masszát 180 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréses módban addig süssük tovább, amíg a tojás jól átsül és a teteje aranybarnára pirul. Szeletekre vágva tálaljuk frissen, melegen.Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)