Fontos információ !!!

  • 2013.12.02.
  • 2

Na, kérem szépen...Mexikói testvéreinknek (szegények) 25-30 fokban kell karácsonyozniuk, ráadásul műfenyőkkel; mindezt tetézi még az is, hogy (mert ugye, ha hó nincs, akkor hóember se nagyon, de!...) porcelán és műanyag hóember figurákkal próbálnak ünnepibb hangulatot teremteni. Az utcáikat és a lakásaikat, szent képekkel és fénylő színes égőkkel, lampionokkal díszítik. Templomba menet énekelnek, zenélnek.Szenteste, nagy családi összejöveteleket tartanak, amolyan „batyus-bált” ahová mindenki viszi a saját maga által készített ételét, amit közösen fogyasztanak el. Rendszerint betlehemeznek, a család egyik tagja beöltözik Mikulásnak és kiosztja az ajándékokat. A gyerekeknek nem kell korán lefeküdniük, mert éjfél tájban színre lép a piñata. A piñata egy papírmaséból készült üreges figura melyet cukorkákkal és egyéb édességgel töltenek meg, valamire fellógatják, majd a gyerekeknek kell bekötött szemmel, egy bottal eltalálni és szétverni; általában állat-, de bármilyen formája lehet.Másnap a rokonok ismét összejönnek és a szokások szerint megeszik a tegnapi maradékot.Hát, úgy érzem ezt jó ha tudjuk :)
MEXIKÓI SERTÉSRAGU, CITROMMAL



ÉS KUKORICÁS-KORIANDERES RIZZSELHozzávalók:70 dkg sertéscomb1 dob. vörösbab konzerv (kb.400g)1 dob. kukorica konzerv
(kb.350g) 1 db citrom4 adag rizs (35-40 dkg)1 mk. őrölt fahéj1 tk. koriandermag chili por vagy pehely és aki bírja az rakhat bele frisset is :)
póréhagyma (most nem centiztem le; bocsesz)A citrom héját lereszeljük és félretesszük. A sertéscombot felkockázzuk, ráfacsarjuk a citrom levét és megszórjuk egy jó adag chili-porral vagy pehellyel, alaposan összekeverjük és legalább egy órát pihentetjük.Forró zsiradékon elkezdjük párolni a húst, megsózzuk és fahéjjal ízesítjük, majd a pörkölt hasonlóan főzzük, mindig csak annyi vízzel amennyi épp ellepi. Amikor a hús már majdnem elkészül hozzáadjuk a babot; az utolsó pár percben beleszórjuk a csíkokra szelt póréhagymát, a citrom lereszelt héját és készre főzzük. Ízlésünk szerint friss chilit darabolhatunk még bele. A babot csak egy evőkanállal rakjuk a raguhoz (nem kell szűrögetni), így marad annyi lé rajta, hogy kellemes állagúra sűrítse a r