Sütőtök-krémleves tökmagolajos kenyérkockával/Kürbiscremesuppe mit Kernöl-Brotwürfel

  • 2014.09.26.
  • 5

(Rezept unten auch auf Deutsch)Mikor beköszönt az ősz, menetrendszerűen sütőtök a konyhai nagy kedvenc. Annyiféle kapható, számtalan méretben és színben kínálják magukat, az ember csak kapkodja a fejét a piacon. Elkészítése sokféleképpen variálható. Lehet leves, rétes tölteléke, lapcsánka vagy éppen édes desszert. Ez a leves már egy sokadik variáció mióta blogot vezetek, de biztos vagyok benne, hogy ez is sokak kedvére lesz.Hozzávalók 4 személyre:1/2 kg sütőtök, hámozva (pl. Hokkaido vagy pézsmatök)2 kisebb méretű krumpli, meghámozva1 fej hagyma, finomra vágva1 ek curry por1 ek gyömbér por (esetleg friss, hámozva, apróra vágva)só2 ek olívaolajtökmaga kenyérkockához:1 ek tökmagolaj3-4 szelet barna kenyér1 fokhagymagerezdA tököt és a krumplit felkockázom. Az olajat egy fazékban felforrósítom és a hagymát üvegesre dinsztelem benne. Belekeverem a curry- és gyömbér port. Hozzáadom a burgonyát és a tököt és 1 l vízzel felengedem. Sóval megszórom. Tetővel 20 percig főzöm. Kissé lehűtöm és pürésítem. Szükség esetén utána fűszerezek.Ha szükséges újra melegítem a tálalás előtt.A kenyeret kockákra vágom.
Egy serpenyőben valamennyi tökmagolajat fellangyosítok és a kenyérkockákat a finomra aprított fokhagymával megpirítom.A levest tálkákba merem és a tökmagolajos kenyérkockákkal és a tökmaggal megszórva kínálom. (Aki akarja rálocsolhat még egy kevés tökmagolajat.)***Zutaten für 4 Personen: 500 gSpeisekürbis, geschält (zB.Hokkaido oder Muskat)2 kleine Erdäpfel, geschält1 Zwiebel, fein gehackt1 ELCurrypulver 1 ELIngwerpulver Salz2 EL OlivenölKürbiskerne zum Bestreuen Kürbiskernöl-Croutons:1 EL Kürbiskernöl
3-4 ScheibenSchwarzbrot (gewürfelt) 1 kleine Knoblauchzehe, fein gehacktKürbis und Erdäpfel in Würfel schneiden. Öl in einem Topf erhitzen und Zwiebel darin glasig anschwitzen.Curry und Ingwer dazugeben und umrühren. Kürbis- und Erdäpfelwürfel in den Topf geben und mit ca. 1 l Wasser aufgießen. Salzen. Bei geschlossenem Deckel ca. 20 Minuten köcheln lassen. Dann von der heißen Platte nehmen und etwas überkühlen. Pürieren und nochmals erwärmen.In einer kleinen Pfanne etwas Kürbiskernöl erhitzen und die vorgeschnittenen Schwarzbrotwürfel mit feingehackten Knoblauchstückchen anrösten.Die Kürbissuppe in Suppenschalen anrichten, Croutons und Kürbiskerne darüberstreuen, mit Kürbiskernöl beträufeln und sofort servieren. Quelle: ichkoche.at