Dagasztás nélküli kovászos parasztkenyér – kezdőknek is!

  • 2014.02.13.
  • 4

A világ legegyszerűbben elkészíthető kenyere. Nem kell sem dagasztani, sem formázni, sem sokat törődni vele, mindössze idő kell hozzá, de ennek a nagy részét átalusszuk, ugyanis éjszaka kelesztjük.2006-ban debütált ez az eljárás Jim Lahey pékmester által aThe New York Times hasábjain, azóta a fél világ háziasszonyai sütik, úgyhogy nem az én találmányom. JTermészetesen én átírtam természetes kovászra a receptet, de az élesztő mennyiségét is megadom, ennyi ugyanis a különbség, az eljárás ugyanaz. Ergo, a megadott élesztő mennyiségekkel ugyanígy kell elkészíteni.
Okkal sütöttem, kifejezetten egy magyaros ételhez, ugyanis mostanában nagyon kevés kenyeret eszünk. Nem bánom, ugyanis csinosodnak az érintett családtagok. JHozzávalók:430 g kenyérliszt120 g aktív kovász (vagy 3,5 g friss élesztő vagy 1 g szárított élesztő)10 g só400 g vízA kovászt feloldottam a vízben, a sót elkevertem a liszttel és kanállal elkevertem a száraz és a nedves hozzávalókat (szárított élesztő esetében az élesztőport a liszttel kell elkeverni). Éppen csak annyira, hogy összeálljon a tészta. A kelesztőtálat műanyag fóliával lefedtem és szobahőmérsékleten (22 C fok) 15 órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a maximum, nekem 15 órám volt rá. Teljes kiőrlésű liszttel alaposan megszórt deszkára borítottam a lágy tésztát és meghajtottam, ahogyan a pogácsát szoktam: fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ekkor az illesztés értelemszerűen felül van.
Kis átmérőjű, magas műanyag tálat ruhával kibéleltem, a ruhát teljes kiőrlésű búzaliszttel alaposan megszórtam és beleborítottam a tésztát úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön. Ez fontos. Másfél óra múlva bekapcsoltam a sütőt, az öntöttvas wokot a fedelével együtt a sütőbe tettem és 260 C fokra felmelegítettem. Két kis tálkában hideg vizet tettem a sütőbe. Hagytam félórán át alaposan bemelegedni, így a kenyér összesen 2 órát kelt a hajtogatás után.Ekkor a felforrósított wokba borítottam a kenyeret úgy, hogy most az illesztés kerüljön felfelé. Megspricceltem hideg vízzel a kenyeret is és a wok fedőt is. 260 C fokon 45 percig sütöttem a kenyeret lefedve, de azt tanácsolom, hogy 30 perc után meg kell nézni és akkor látjuk, hogy le kell-e venni a fedőt, illetve meddig kell még sütni. 1 órán át rácson hagytam hűlni, majd megszegtem. Éppen olyan kenyeret sütöttem, mint terveztem, igazi parasztcipót egy igazán magyaros ételhez. Erről legközelebb mesélek! J