Piszkeszósz

  • 2014.07.07.
  • 3

Gyermekkorom egyik kedvenc, nyári eledele. Sok-sok éve nem ettem, mert utoljára nagymamám nővére főzött ilyet nekem, mikor náluk nyaraltam.Hozzávalók: (kb. 4 adaghoz) 20-25 dkg piszke/egres5-10 dkg cukor1 kk citromlé1 ujjnyi citromhéj1 nagy csipet só1 dl tej2-3 ek tejföl1 ek lisztvízAz egresszemeket megtisztítjuk, majd egy lábasba téve felrakjuk főni, annyi vízzel ami éppen ellepi.Elkeverjük benne a cukrot, aminek mennyisége a gyümölcs ízétől függ. Majd hozzáadjuk a citrom levét és héját is, és takarékon puhára főzzük az egészet.Végül, a citromhéjjat eltávolítjuk és krumplinyomóval összenyomkodjuk, a puha piszkét (vagy botmixerrel pürésítjük). Visszatesszük a tűzre és a tejfölben csomómentesre kevert lisztet, felhígítjuk a tejjel, majd folyamatos keverés mellett a gyümölcslevest besűrítjük vele.Teljesen kihűtve kínáljuk, főtt/sült hús mellé és/vagy krumplival.Elkészítési idő: max. 20 percrecept: NagymamámtólHasonló bejegyzések:Sültkrumpli-kecsáppal reform verzió :)Chilis-babos párnácskaTárkonyos pulykaragúlevesSante de Santis – Spagetti alla SanteLazac vajas tésztában, ínyenc mártással