Szülinapi hétvége

  • 2013.11.18.
  • 8

A hétvégén ünnepeltük a születésnapunkat. Mind a kettőnknek novemberbe van és csupán 1 hét van közöttünk, legalább egyszerre tudunk ünnepelni. :) Nagy készülődésbe voltunk már csütörtök óta, ugyanis hétvégén vendégek voltak nálunk. A menün illetve a tortán már hetekkel ezelőtt elkezdtem gondolkodni, de persze mindig közbe jöhet valami. Jelen esetben is megtörtént sajnos.Az ünneplés két napig tartott, szombaton a párom szülei, vasárnap az én szüleim voltak hivatalosak hozzánk. Bevallom első olyan alkalom volt, amikor több főre kellett főzzek, illetve családi ebéden házi gazda is először voltam. Több éve főzök és sütök már, bíztam benne, hogy ezzel nem is lesz gond, de a mennyiségek kitalálása elég nagy fejfájást okozott. El is számoltam magam, de legalább jövő héten nem kell főzzek. :) A másik nagy probléma az idő. Állandóan rohan és csak azt veszi észre az ember, hogy hoppá már dél van, de még semmi sincs kész. Másnap már kicsit rutinosabb voltam és szervezettebben ment a dolog. Imádok készülődni, vendégül látni családtagokat, barátokat csak mégis ez egy kicsit új volt még számunkra. Pénteken kezdtük a főzést. A főétel kacsaleves volt, házi cérna metélttel illetve flamand barna sörös marharagu. Nah, ennek a receptjét is számos helyen keresgéltem a végén több helyről összeválogattam egy számomra szimpatikusat. Sikerült jól összerakni, ugyanis a visszajelzések alapján nagyon ízlett mindenkinek. Ezekkel már előrébb voltam a nagy napra. Ezen kívül került még az asztalra fűszeres pácolt tarja, görög salátával illetve sajttal töltött húsroládok krokettel, vörösboros meggyöntettel.Ami kifogott rajtam a ragu mellé kínált zsemlegombóc, másnap petrezselymes tojásos galuskát készítettem, ami gyorsabban elkészült és tudtam, hogy garantáltan sikerülni fog. :)Szombatra a párom kedvencét készítettem, puncs torta, vasárnapra pedig egy Raffaello-t.Összességében úgy vélem nagyon jól sikerült minden ahhoz képest, hogy első alkalommal szerveztünk családi lakomát, sokat tanultam és tudom már legközelebb, mit kell máshogy csinálni.Receptjeimet leírom, de sajnos képek csak a tortákról készültek, sajnos nem tudtam a szokásos ceremóniát végigcsinálni... "várj ne egyél, előbb fotó van" !A levest nem részletezem úgy készítettem, mint bármelyik húslevest, rengeteg zöldség, sok kacsa aprólék és majoránnával, sóval, borssal ízesítettem.Flamand barna sörös marharaguHozzávalók:5 kg marhalábszár1 l barna sör (ennél sokkal többet írtak, de szerintem ennyi bőven elég, nagyon finom sűrű szaftos ragu lett a végére, ha 5 litert tettem volna bele, mint amennyit írt a recept el sem főtte volna, lehet az igazi nem ilyen, de nekünk így is ízlett)6 fej vöröshagyma5-6 gerezd fokhagyma10 dkg füstölt szalonna4 tk. magos mustár4 ek. sűrített paradicsom6 nagy babérlevél3 tk. kakukkfű10 szem borssó2 paradicsom1 paprika5 kocka étcsokoládé2 ek. barnacukorElkészítés:A szalonna zsírját kisütjük, majd a felkockázott vöröshagymát megdinszteljük rajta. Rátesszük a darabolt marhalábszárat (az eredeti recept alapján egyesével lisztbe kellett volna forgatni és forró olajba csak éppen picit megsütni, majd így a hagymára tenni, nah most ez 5 kg-nál szerintem kivitelezhetetlen, elkezdtük így, de 20 perc után rájöttünk, hogy ezt a részét kihagyjuk), felöntjük a sörrel, teszünk bele babérlevelet, fokhagymát, kakukkfüvet, szemes borsot és végül sózzuk ízlés szerint. Bele helyezzük a paprikát és a paradicsomot egészbe. (Én minden leveshez, pörkölt vagy ragu féleséghez szoktam tenni.) Szépen lassan alacsony lángon vaslábasban megfőzzük. Amikor már a felénél tart hozzáadjuk a mustárt és a sűrített paradicsomot, ha már puha a hús, akkor a legvégén a csokoládét és a cukrot. Ne hagyjátok ki, ha ilyet készítetek, kell bele! Először én is csodálkoztam és ahogy bele tettük, egy kicsit másabb lett az íze és nagyon finom.Sajttal töltött húsroládok krokettel, vörösboros meggyöntettel:Hozzávalók:2 kg darált sertéshússóbors2-3 gerezd fokhagyma1 csokor petrezselyemKözepébe:20 dkg csíkokra vágott sajtPanírozáshoz:4 tojáslisztzsemlemorzsaKroketthez:1 kg krumpli8 marék liszt4 tojás sárgájasó, borsszerecsendiózsemlemorzsaVörösboros meggyöntet:1 kg meggy3 dl vörösbor2-3 ek. cukorőrölt fahéj és szegfűszeg2 ek. keményítőElkészítés:Nem bonyolult a húst ízesítjük, rudakat formálunk, megtöltjük sajttal (lehet bármilyen), panírozzuk és megsütjük. A kroketthez a krumplit megfőzzük, amikor kihűlt hozzátesszük a tojást, ízesítjük és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy lágy, de gyúrható tésztát kapjunk. Elosztjuk 8 felé, hosszú rudat sodrunk, feldaraboljuk és vizes kézzel formázzuk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajba tesszük.A meggyöntethez a meggyet a borral felforraljuk, ízesítjük és egy picit turmixoljuk, hogy ne csak egész meggy legyen benne. Én mélyhűtött meggyből készítettem, befőttből is nagyon finom, csak akkor ne az egész levét tegyük hozzá, mert akkor már inkább meggyszósz lesz belőle. Ezzel pedig a húst kell locsolgatni, nem mellé kanalazni. :)Fűszeres tarja:Hozzávalók:15 szelet tarja2 ek. szárított zsálya1 ek. mozsárban tört egész koriander1 ek. szárított rozmaring1 ek. szárított kakukkfű4 gerezd fokhagymasó, bors4 dl olajElkészítés:A fenti pácot elkészítjük, belemártjuk egyesével a hús szeleteket és legalább 24 órára hűtőbe tesszük. Nagyon jól eltalált fűszer kombináció. Másnap tepsibe tesszük, alá öntünk egy kevés vizet és alufólia alatt 1,5 óra alatt puhára sütjük.És akkor most jöjjenek a torta receptek:Puncs torta:Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):Piskótához:120 g liszt80 g étkezési keményítő2 csapott kk. sütőpor6 tojás3-4 ek. víz1 cspiet só180 g cukor1 tasak vaníliás cukorTöltelékhez:80 g puha mazsola100 g dió80 g cukrozott citrom és narancshéj100 g étcsokoládé1 ek. kávé1 dl tej40 g cukor1-1 citrom és narancs reszelt héja1 dl rum150 g vaj1/2 dl málnaszörp20 db babapiskóta100 g szederlekvárMázhoz:200 g porcukor3 ek. citromlé3 ek. rum1 kk. málnaszörp2 ek. vaj50 g darált dió2 dl növényi habtejszínElkészítés:Ezt a tortát mindenféleképpen fogyasztás előtt egy nappal kell elkészíteni.Először is délelőtt megsütjük a piskótát. A tojások fehérjét a cukor 2/3-ával
felverjük. A lisztet és a keményítőt kimérjük, hozzá keverjük a sót és a sütőport. A tojások sárgáját a cukor 1/3-ával habosra keverjük, majd a felvert habhoz adjuk és rászitáljuk a lisztes keverék felét. Elkeverjük nagy határozott mozdulattal, majd hozzá szitáljuk a maradékot. Ismét keverünk rajta, majd vajazott lisztezett formába öntjük. (Csak az alját kell kikenni.) Előmelegített 180°C-os sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt három részre kell vágni.Délután elkészítjük a tölteléket. A mazsolát forró vízzel leöntjük, állni hagyjuk, majd leszűrjük. A diót durvára daráljuk, a citrushéjakat pedig apróra daraboljuk. A piskótakarikák közül a középsőt feldaraboljuk és elkeverjük a dióval, a citrushéjakkal és a mazsolával. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, beletördeljük a csokoládét, a kávét és a rumot hozzá öntjük és a reszelt citrushéjakkal illetve a vajjal simára keverjük, majd a piskóta keverékhez adjuk. Isteni illatú rumos pépet kapunk.Elővesszük a tortaformát, aljára teszünk egy piskóta lapot, megkenjünk forró szederlekvárral, majd a rumos pép felét rásimítjuk. A babapiskótákat málnaszörpös vízbe forgatjuk és elhelyezzük szépen sorba. Mehet rá a maradék pép, illet tetejére a másik piskóta lap, amit szintén megkenünk forró lekvárral. Egy éjszakára hűtőbe tesszük úgy, hogy valamilyen nehezéket teszünk a tetejére. (Én egy jénait találtam.)Másnap elkészítjük a mázat, bevonjuk a tetejét, az oldalát tejszínhabbal és darált dióval díszítjük. 4-5 órát kell hagyni a hidegen szeletelés előtt, hogy a máz megszilárduljon.A recept Lajos Mari és Hemző Károly: 66 torta receptkönyvből származik. Több tortát megsütöttem már innen és mind bevált. Mindenkinek csak ajánlani tudom, akik szeretik a házi hagyományos tortákat.Raffaello torta:Hozzávalók ( 26 cm átmérőjű tortaformához):Piskótához:150 g liszt120 g cukor6 tojás1/2 cs. sütőporKrémhez:5 dl tej