Paradicsomos ragu kenyérpaplan alatt

  • 2013.11.28.
  • 5

Azt hiszem anno -úgy nagyjából ezer éve :)-egy régi Praktikában láttam ehhez hasonló ételt. Sajnos a magazin már nincs meg, de gondoltam megpróbálok valami hasonlót készíteni. Arra emlékeztem, hogy ott a ragu be volt csomagolva a kenyértésztába és nem csak a teteje volt beborítva vele. Sebaj. :) Ez itt az én variációm. Többször megsütöttem már, különféle paplan alá-valókkal. Most épp a paradicsomos ragu volt soron. Praktikus eledel, mert nem kell mellé külön köretet készíteni, vagy kenyeret sütni. ;) Én most két kétszemélyes kerámia láboskában sütöttem, de lehet mindenkinek külön kis tálkában, vagy az egészet egyben is készíteni; ki hogy szereti. :) Az biztos, hogy nekünk nagyon tetszik, ahogy a fűszeres ragu a ropogós kenyérréteg alatt csücsül. :)A sütéshez a láboskát a Kézműves Kerámia biztosította. :) Hozzávalók 4 személyre:A raguhoz:5 dkg kolozsvári szalonna 40 dkg darált hús1 doboz konzerv kukorica1 zöld húsú paprika 1 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2,5 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)1 dl víz1 ek. étkezési keményítősóborsoregánóbazsalikomA paplanhoz:30 dkg kenyérliszt BL802 dkg friss élesztő2 dl langyos vízcsipet sócsipet cukor1 ek. olívaolajA fűszeres olajhoz:1 csokor petrezselyem1,5 dl olívaolaj2 gerezd fokhagyma1 citrom leveoregánóElőször elkészítjük a tésztát. Az élesztőt langyos vízben cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk. A liszthez adjuk és a sóval, olajjal együtt ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva ~1,5 óra alatt langyos helyen megkelesztjük.Míg a tészta kel, elkészítjük a ragut és a fűszeres olajat. A raguhoz egy serpenyőben elkezdjük pirítani a kockákra vágott szalonnát. Ha kisült a zsírja, rátesszük a hagymát és addig pirítjuk együtt, míg a hagyma üveges lesz. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és kevergetve aranybarnára pirítjuk.Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a kockákra vágott paprikát, jól átforgatjuk, majd rátesszük az átöblített, lecsepegtetett kukoricát, paradicsompürét, fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal és közepes lángon kevergetve összepároljuk. A vízben elkeverjük az étkezési keményítőt és besűrítjük vele a ragut. Ha kész, félre tesszük, kicsit hűlni hagyjuk.A fűszeres olajhoz a citromlevet, olívaolajat egy tálkába öntjük. Beletesszük a finomra vágott petrezselymet, oregánót és reszelt fokhagymát. Az egészet alaposan összekeverjük. Félre tesszük, hogy az ízek összeérjenek.Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és elosztjuk annyi részre -én két kétszemélyes ~1 l-es kerámia láboskában sütöttem-, ahány sütőtálban készítjük az ételt. A tésztát kézzel akkorára és olyan formára nyújtjuk/lapítjuk, amekkora a tál, amit befedünk vele.
A ragut elosztjuk a tálakban, elegyengetjük, majd befedjük a tésztával. A széleket szépen a tálba igazítjuk.Hideg sütőbe tesszük, a hőfokot 220°C-ra állítjuk és ~15-20 perc alatt készre sütjük az ételt. Akkor jó, ha a tetején a tészta szépen feljön és aranybarna színt kap.Tálaláskor fűszeres olajat kínálunk mellé.