Spárgás-zöldborsós pite.

  • 2023.06.15.
  • 7


A hűtőben meglapult egy csomag leveles tészta, a zöldborsónak és a spárgának pedig éppen itt az ideje, így egy húsmentes pitét sütöttem. Mivel a leveles tésztával semmi tennivaló nincs, a spárgának és a zöldborsónak pedig pár perc előfőzés elegendő, a vöröshagyma is rövid idő alatt üvegesre párolódik, a többi hozzávalót csak össze kell keverni, így bő egy óra alatt el is készül a pite, és már tálalhatjuk is. A hús vagy éppen szalonna, kolbász..... stb. pedig egyáltalán nem hiányzik, mert csak zöldségekkel is nagyon finom.
Hozzávalók 24 cm-es piteformához:1 cs Tante Fanny tönkölyös leveles tészta1 cs zöld spárga10 dkg zöldborsó1 db vöröshagyma3 db tojás (nagy)2 dl Milli főzőtejszín (20%-os)1 dl tej
10 dkg reszelt sajt (pl. gouda, trappista..)kisebb csokor petrezselyemzöld só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítőőrölt színesbors (ízlés szerint)csipetnyi szerecsendió (el is hagyható)2 ek étolaj A piteformát kenjük ki vajjal, helyezzük bele a leveles tésztát, majd tegyük be a hűtőbe, ameddig elkészítjük a tölteléket.A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részt, majd daraboljuk fel.
Ezután tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a zöldborsót, öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, szórjuk meg egy csipet sóval, majd pár perc alatt főzzük roppanósra.
Amikor a spárga és a zöldborsó roppanósra főt, szűrjük le, és hűtsük ki.A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel.Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pároljuk üvegesre. Ezután hűtsük ki.A tojásokat üssük bele egy tálba, adjuk hozzá a főzőtejszínt, a tejet, az apróra vágott petrezselyemzöldet, az ételízesítőt, a csipetnyi szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze.Ezután adjuk hozzá a reszelt sajtot, és szintén keverjük össze.Vegyük ki a hűtőből a piteformát, majd terítsük el a tésztán az üvegesre párolt vöröshagymát.Ezután pakoljuk rá az előfőzött spárgát és zöldborsót, majd öntsük fel a fűszeres tejszínes-tojásos keverékkel.helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd úgy kínáljuk. A kívül ropogós leveles tészta, és a jó szaftos töltelék remekül összeillik. A húsféleség pedig egyáltalán nem hiányzik ebből a pitéből.