Mentás zöldborsókrémleves.

  • 2014.05.06.
  • 9

A krémlevesek a kedvenceim közé tartoznak, mivel kb. fél óra alatt puhára főnek a hozzávalók, utána csak botmixerrel pépesíteni kell, és már kanalazhatjuk is. A zöldségesnél jártam, és haza jött velem többek között egy póréhagyma is. Konkrét tervem még nem volt, hogy mi is készüljön belőle, míg nem a kertben megláttam a mentabokrot. Eszembe jutott, hogy nem is olyan régen láttam egy mentás zöldborsóleves receptet, melyhez póréhagymára is szükség volt, csak akkor éppen még nem volt hozzá menta. Így aztán a póréhagyma, a zöldborsó, és a menta is a rendelkezésemre állt, már csak fél órára volt szükségem ahhoz, hogy tálalni tudjam ezt a finom krémlevest.
Hozzávalók:40 dkg zöldborsó1 kisebb póréhagyma2 gerezd fokhagyma1 csokor menta2 dkg vaj2 ek étolaj (nálam rizsolaj)
1 dl főzőtejszín1 l zöldségalaplésóőrölt fehér borsszerecsendió A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra.A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt póréhagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, futtassuk meg, majd adjuk hozzá a zöldborsót is. Keverjük alaposan össze, és pár percig pároljuk.Végül ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, és egy csipet szerecsendióval, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Ezután sózzuk, és forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, még a borsó megpuhul.Amikor a borsó már puha, vegyük le a tűzről és csipkedjük bele a mentaleveleket. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a tejszínt. Tegyük vissza a tűzre és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk melegen. (pépesítés után kóstoljuk meg, és ha szükséges még ízesítsünk utána)Tálalás előtt merjük a krémlevest tányérba, majd úgy kínáljuk.