Csokis Florentine – ha még nem lenne elég édes a Karácsony

  • 2014.12.19.
  • 2

Sharon Hearne-Smith videójában találkoztam ezzel az édességgel. Korábban nem ismertem. Azonnal megtetszett. Viszonylag egyszerű elkészíteni, még csak sütni sem kell. Annyira különleges, szép, ropogós keksz. Kifejezetten azoknak, akik édesszájúak, mert ez aztán igazi cukorsokk!Karácsonyi meglepetésnek is kiváló: egy kreatív csomagolás és már kész is a saját készítésű gasztro ajándékunk.Hozzávalók kb. 15 darabhoz:50 g vaj100 g porcukor100 g barna cukor50 ml habtejszín1 tk vanília kivonat0,5 tk szódabikarbóna50 g szeletelt mandula50 g szeletelt földimogyoró50 g aszalt vörös áfonya50 g mindenféle magvakból – én diákcsemegét használtam (kesudió, mogyoró…)60 g étcsokoládé + 1 tk vajElkészítés:Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral.Felhevítünk egy teflonos serpenyőt. A vajat elkezdjük felolvasztani benne, hozzáöntjük a cukrokat. Folyamatosan kevergetjük.Mikor már szép karamell színe van, hozzáadjuk a habtejszínt, a szódabikarbónát és a vanília kivonatot.Dobjuk hozzá a magvakat és az áfonyát, jól keverjük össze. Vegyük takarékra a lángot és két kanál segítségével tegyünk halmokat a sütőpapírra, és lapogassuk le őket kicsit. Mehet a hűtőbe (hideg időben erkélyre) kb. negyed órára.Egy edényben kezdjünk el kevés vizet melegíteni, helyezzünk fölé egy fém tálat. Ebbe dobjuk a csokikockákat, hogy felolvadjanak, egy kevés vajjal együtt.A hidegről behozott, már megszilárdult kekszek alját kenjük meg a teáskanálnyi folyékony csokival, és azt nyomjuk vissza a sütőpapírra. Ez után ismét mehet a hidegre JTIPP 1: Egyszerre mindenképp csak ekkora mennyiséggel dolgozzunk. Ha több darab édességet szeretnénk készíteni, akkor inkább több fordulóban keverjük be. Ez azért fontos, mert a kiszedés alatt nagyon gyorsan megszilárdul a cukor, és nagy szenvedés következik, ha nagyobb a mennyiség…
TIPP 2: Mindenféle szép csomagolást készíthetünk hozzá, vagy egyszerűen csak tegyük egy kosárkába. ma ilyen szépen sütött a nap :)