FÜSTÖLT PULYKAMELL NARANCSOS KARAMELLEL FÉNYEZVE, SÜLT BURGONYAPÜRÉVEL ÉS NARANCS CSATNIVAL

  • 2017.05.16.
  • 8

füstölt pulykamell narancsos karamellel fényezve, sült burgonyapürével körítveElindult egy klassz kaland az életemben a Gallicoop jóvoltából. Kaptam egy fantasztikus felkérést, hogy találjak ki pár új receptet" pulykaalkatrészekből". Megérkezett a futár
a csodálatos friss húsokkal én pedig elkezdtem ötletelni.
Ő az első, ami megszületett. Azt hiszem, hogy a kedvenc is ez lesz. Hihetetlen ízorgia, mégis könnyed, eteti magát, csak ajánlani tudom kipróbálásra. A naranccsal piszkosul ráéreztem, remek párost alkotnak.Hozzávalókfejenként 1,5 cm. vastag füstölt, főtt pulykamell (20 dkg/fő)máz1 kisebb fej vöröshagyma2 narancs kifacsart leve1 t.k. szárított rozmaring1 nagy csipet chili pehely1 nagy csipet só2 e.k. méz5 dkg vajcsatni1 kisebb vöröshagyma1 e.k. étolaj2 narancs1 narancs héja2 gerezd fokhagyma1 t.k. rozmaring2 e.k. cukor1/2 dl balzsamecet1 k.k. chili pehely1/4 k.k. curry1 k.k. kurkuma2 e.k. víz1 k.k. étkezési keményítő1-2 e.k. gránátalmaburgonyapüré1 kg burgonya1,5 dl meleg tej vagy tejszín5 dkg vajsó ízlés szerintdíszítésfejenként 1szál zsenge rozmaringolaj a kisütéséhez1/2 gránátalma1 marék pirított mandulaElkészítéspüréA megtisztított felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük 15-20 perc.A főzőlevez le kell önteni róla.Tejet vagy tejszínt melegítsük fel, majd adjuk a még meleg burgonyához, alaposan keverjük ki, majd
egy nagy darab vajjal folytassuk a keverést. Fontos, hogy a meleg folyadékot apránként adagoljuk, mert sűrű pürére lesz szükség, hogy megformázható legyén.A pürét töltsük egy vastag csillagcsővel ellátott habzsákba.Sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomjunk csinos kis kupacokat belőle, majd toljuk pár percre a 200 fokra előmelegített felső grillre állított sütőbe. Amikor enyhén barnulni kezd, elkészült.húsElőször is fel kell szeletelni a húst. Ügyelve, hogy szép, vastag szeletek legyenek, 1-1,5 cm.A máz elkészítéséhez a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, kevés olajon meg kell dinsztelni.- Ajánlatos egy nagyobb méretű, tapadásmentes lapos serpenyő, mert a húsok is ide fognak majd kerülni.- A szárított fűszereket is szórjuk a hagyma mellé, hogy jól kiadják az ízüket.Amikor megüvegesedett a hagyma, rá kell facsarni a narancsok levét, hagyjuk a felére visszaforrni, ekkor sózzuk, édesítsük mézzel és a vaj harmadát is adjuk hozzá.A felszeletelt húsokat tegyük a mázba, a tüzet vegyük alatta nagyon kicsire és hagyjuk, hogy a szósz alaposan átjárja a szeleteket.Óvatosan és odafigyelve kell ezt a műveletet végezni, mivel a méz miatt könnyen megéghet. Ezért egy pillanatra se vegyük le róla a szemünket. Amikor kezd sötétedni a szirup, mindig dobjuk hozzá egy kis vajat.
Oldalanként 5-5 perc elegendő, hogy a máz rásüljön és a hús is jól átmelegedjen.Az elkészült húsokat tálalásig tartsuk a szirupos serpenyőben, csak a tüzet ne felejtsük elzárni alatta.A zsenge rozmaringágakat dobjuk forró olajba 1-1 percet süssük mind a két oldalát és szedjük papírtörlőre. Erre is figyelni kell, mert hamar elég, ha ügyesek voltunk akkor egy nagyon finom ropogós a végeredmény.csatniAz egyik narancs héját le kell reszelni egy tálkába, majd a narancsokat tisztítsuk meg, minden fehér résztől váljunk meg, nehogy megkeserítse a végeredményt, a húsát pedig kockázzuk fel.A felaprított hagymát picike olajon meg kell dinsztelni. A rozmaring és a chili mehet mellé. Amikor már üveges a hagyma, hozzá kell reszelni a fokhagymát és az egyik narancs héját, majd
jöhet a narancshús.Szórjuk rá a cukrot, locsoljuk meg a balzsamecettel és forraljuk össze az egészet.A balzsamecet miatt elveszik a csodás narancssárga színe, de picike kis curry porral és kurkumával visszahozható és az ízét is izgalmassá teszi.3 pernyi forralás után egy turmix segítségével mixeljük össze, csak 1 pillanatig, mert nem pépet szeretnénk
kapni, hanem kissé darabos állagra van szükségünk.Ezek után tegyük vissza a tűzre. Kevéske vizet keverjünk simára a keményítővel, öntsük a szószba és megint forraljuk össze.Hagyjuk kihűlni, majd keverjük el benne a gránátalmát.A mandulát egy száraz serpenyőben pörköljük meg,Tálaláskor helyezzünk a tányérra 3 kupac pürét a tányérra, erre fektessük a hússzeletet, kevés mázat kanalazzunk a tejére. A csatnit is helyezzük a tányérra, majd gazdagon szórjuk meg a gránátalmával és a pirított mandulával.A hústetejére fektessük a rozmaring ropogóst.Tipp: a Jázmin rizs is remekül illik hozzá, ha valakinek nincs kedve a püréhez.Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog