Kókuszcsók (tej, tojás és gluténmentesen)

  • 2015.05.27.
  • 3

A kókusz…, csoda-finom dolog, és ilyenkor nyáron valahogy mindig jobban megkívánom. (Biztosan azért, mert tudat alatt a trópusokat juttatja az eszembe és hová máshová is vágyódhatnék ilyen szép időben…??:)) Ez a süti az egyik kedvenc gyerekkori édességem. Szép emlékeim vannak róla, ahogyan az illata belengte a konyhát, sőt az egész lakást…aztán pedig a mókázás a csoki talp készítésével…könyökig csokis voltam…. Ez most egy felnőtt változata ennek a finom édességnek. Igyekszem tudatosan táplálkozni és néha nem árt a sütiket is egy kicsit egészségesebb formában elkészíteni, különösen akkor, ha ez az ízén semmit sem változtat. Próbáljátok ki, érdemes! Hozzávalók kb. 20 db-hoz 5 dkg kókuszliszt 1 bögre kókuszreszelék (2,5 dl) 2 dl kókusztej 1 dl víz 4 ek fruktóz 1 tk vanília kivonat 1 csipet só5 dkg étcsokoládé 1 dkg vaj (mogyorónyi)Elkészítés:Egy lábasba először belerakjuk a száraz hozzávalókat (azaz a kókuszlisztet, a reszeléket, a sót és a gyümölcscukrot), kicsit összekeverjük.Ezután mehetnek hozzá a folyadékok is, ezzel is összekeverjük és felrakjuk a tűzre. Addig forraljuk, amíg gyúrható masszát nem kapunk.Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, majd nedves kézzel gombóckákát formázunk, amit erre ráhelyezünk.Előmelegített 190 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ez után a sütőt lekapcsoljuk és 10 percig benne hagyjuk a csókokat, hogy kicsit száradjanak. Közben felolvasztjuk a csokoládét (gőz felett vagy a mikróban) belerakjuk a vajat és jól elkeverjük (a vaj olvadásáig).A kihűlt süteményeket egyesével a csokiba mártjuk és sima felükkel egy rácsra tesszük dermedni.Fél óra alatt elkészülő, nagyon fincsi csemege és a hűtőben egy hétig is eláll.