Csokoládétorta mézes fügével

  • 2015.11.13.
  • 6

Elég ritkán eszünk friss fügét. Régebben is inkább az aszalt változat fogyott itthon, akkor is inkább csak én ettem. :D Nemrégiben Anyuéknál voltunk és -a jó időnek köszönhetően- a náluk cseperedő fügebokrokon még ott csücsült egy kosárkányi gyümölcs. :D Kaptunk belőle mi is. Pár napig a hűtőben pihentek, mert hirtelen nem is tudtam, hogy mit készítsek belőlük. Sokféle ételen gondolkodtam, és végül -micsoda meglepetés :D - a sütemény mellett döntöttem. ;) Egy igazán csokoládés csokitortával és némi tejszínnel nagyon finom hétvégi desszert lett belőle.Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű sütőformához:A tésztához:15 dkg jó minőségű étcsokoládé15 dkg vaj18 dkg barna cukor10 dkg sima liszt2 ek. holland kakaópor2 tojáscsipet sóA mézes fügéhez:6-8 szem kisebb füge4 ek. mézA tetejére:2 dl habtejszín2 ek. vaníliás porcukorA vajat a csokoládéval vízgőz felett folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Levesszük a gőzről, langyosra hűtjük.
A lisztben elkeverjük a sót és a kakaóport. A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a csokoládés krémet, végül beleforgatjuk a lisztes keveréket.
Sütőpapírral bélelt formába öntjük, elegyengetjük és 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A formából kivéve rácsra téve kihűtjük.
A tejszínt a porcukorral habbá verjük.
Serpenyőben felhevítjük a mézet, majd beletesszük a félbe vágott fügét és egyszer átfordítva néhány perc alatt átsütjük. Vigyázzunk, ne essen szét.
A tortát tejszínhabbal és fügével díszítve tálaljuk. A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :)