Sajtkrémleves fokhagymásan, tejszínnel.

  • 2024.04.16.
  • 6

Sajtkrémleves fokhagymásan, tejszínnel.
Nagyon egészséges leves, tele vitaminnal a sok fokhagymától. Gyorsan elkészül.
 
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg reszelt sajt,
1 közepes fej vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1 szál lestyán,
2 cm-es gyömbérdarab,
só, bors.
csipetnyi szerecsendió,
2,5 dl tejszín,
2,5 dl tej,
 
1 leveskocka és fél liter víz vagy alaplé 2 evőkanál olaj vagy vaj,
2 evőkanál liszt, rizsliszt vagy keményítő.
 
Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát tisztítás után felkockázom. Nem kell túl apróra vágni, hiszen főzés után turmixoljuk.
 
A felhevített olajon dinsztelem a hagymákat 5-6 percig, az elején sózom, mert akkor könnyebben szétesik a hagyma.
Megszórom a liszttel, átforgatom, felöntöm hideg vízzel, vagy alaplével, így a rántás nem lesz csomós.
Fűszerezem borssal és szerecsendióval. Ha a folyadék, amivel felöntöm nem sós, akkor természetesen sózom is.
Ráteszem a lestyánlevelet és a tisztított gyömbérdarabot, remek ízt adnak a levesnek amellett, hogy nagyon egészségesek.
Fél óráig főzöm, majd a lestyánt és gyömbért kiveszem.
A tejszín és tej keverékével együtt pürésítem a levest.
Amikor visszateszem a tűzre, akkor adom hozzá a reszelt sajtot és állandó keverés mellett főzöm késre.
Kevés sajtot hagyhatunk a leves tetejére.
 
Tálaláskor bruscettát, levesgyöngyöt teszek a tetejére.