Csokoládés-narancsos kuglóf

  • 2016.12.04.
  • 4

Az adventi készülődés remek alkalom arra, hogy főpróbát tartsunk karácsonyra. :) Nagyon rég sütöttem kuglófot. Ebben a "formában" pedig még sosem, úgyhogy épp itt volt az ideje egy újabb sütésnek és némi újításnak. :) A narancstól és csokoládétól egészen karácsonyi hangulatú lett a süti. Nálunk biztosan ott lesz az ünnepi asztalon.
Hozzávalók 6-8 személyre: 40 dkg sima liszt 8 dkg vaj 8 dkg cukor 3 tojássárgája 2,5 dl tej 2 dkg friss élesztő 10 dkg túró10 dkg étcsokoládé10 dkg kandírozott narancshéj 1/2 kk. őrölt Bourbon vanília csipetnyi só Az élesztőt egy csipet cukorral ~1 dl langyos tejben felfuttatjuk.A cukrot a vajjal és a tojássárgájával jó habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, vaníliát. Elkeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a túrót, a finomra vágott étcsokoládét és narancshéjat. Fakanállal -vagy géppel- simára dolgozzuk a tésztát.Zsírozott, lisztezett formába öntjük, majd huzatmentes helyen, letakarva ~50 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát 190°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt -tűpróba- aranybarnára sütjük.
Néhány perc pihentetés után a formából óvatosan kivéve, rácsra téve kihűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.