Citromkenyér az Ínyesmester nyomán

  • 2014.11.30.
  • 9

Egy igazi könyv különlegességre bukkantam az egyik vidéki kisváros antikváriusánál. A kezemben lévő könyvkötő által újrakötött megsárgult lapokból álló könyv a mártásoknál nyílt ki. Meglepődve pillantottam meg a hollandi mártás, a kápri mártást receptjét. Kiderült, hogy Az ínyesmester szakácskönyvét tartom a kezemben, méghozzá az 1932 -es első kiadás egyik  példányát. Hihetetlen volt az érzés, hogy a könyv, amit kezemben tartok 82 éves és a megsárgult lapok szinte gasztronómiai történelmet írnak. Magyar Elek a könyv szerzője 2200 receptet gyűjtött össze benne. Advent első vasárnapjára a citromkenyér receptjét választottam, ami egy könnyen elkészíthető teasütemény. Az eredmény önmagáért beszél, nemhiába igaz a mondás, hogy  nagyanyáink is tudtak valamit.Citromkenyér:” Huszonöt deka cukrot félóráig keverünk 2 tojással. Mikor jól megsűrűsödött, belevegyítjük 1 citrom reszelt héját és 25 deka lisztet. Meglisztezett deszkán kidolgozzuk, késhátvastagságúra kinyújtjuk, különböző formákkal kiszaggatjuk és kikent tepsibe rakjuk, 2-3 órai pihenés után megsütjük.”Az elkészítés során követtem az eredeti receptet, azaz fakanál segítségével fél óráig kevertem a cukrot a tojással. Kis módosításként 2 citrom reszelt héját tettem bele, mert kóstolás után nagyon édes volt a tészta íze. Valamint gluténmentesen 25  dkg búzaliszt helyett 10 dkg gluténmentes kenyérlisztet és 15 dkg rizslisztet  használtam. A kiszaggatott csillagokat 2 órán át hagytam állni. Kivajazott és liszttel megszórt tepsiben 100 fokon sütöttem 15 percig.Kíváncsian vártam a végeredményt, ám a tepsiből kicsit száraznak tűnő és kemény kekszek kerültek elő. Csalódottságomban az első gondolatom az volt, hogy hát persze, sem élésztő, sem sütőpor nem volt benne. A meglepetés azonban másnap reggel ért, mert a kávém mellé szórakozottan mégis elvettem egyet. A sütemény  tapintásra még mindig keménynek tűnt, de ha bele harap az ember omlós tésztával találja magát szemben és a citrom könnyed ízével.Így hát ajánlom mindenkinek, ezt a különleges receptet!