Oliebollen - holland fánk

  • 2019.12.13.
  • 7

A hollandok hagyományosan a téli időszakban fogyasztják ezt az isteni finom almás, mazsolás, fahéjas fánkot.A neve magyarul olajlabdát jelent, ami utal a készítés módjára, azaz, hogy olajban kell sütni.Hozzávalók50 dkg liszt3 dkg friss élesztő4,5 dl tej3 dkg cukor1 nagyobb alma hámozva, reszelve10 dkg mazsola10 dkg kandírozott narancshéj1 narancs reszelt héja1 kávéskanál fahéj0,5 dl rumcsipet sóA sütéshezbő olajA szóráshoz fahéjas porcukorA mazsolát és a kandírozott narancshéjat egy órán át a rumba áztatjuk.1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a cukrot, a sót, a fahéjat tálba mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a maradék langyos tejet és jól kikeverjük az egészet.Beleforgatjuk a reszelt almát és narancshéjat, a rumba áztatott mazsolát és narancshéjat (a rum is megy bele).Letakarjuk és kb. egy órán át langyos helyen pihentetjük.Bő, forró olajba két evőkanál segítségével diónyi labdákat szaggatunk a lágy tésztából és aranybarnára sütjük őket.Tálalás előtt meghintjük fahéjas porcukorral.

Címkék

Kelt Tészta