Zsemle (magos és sima)

  • 2013.04.06.
  • 9

Nagyon bejött a családomnak ez a tejfölös tészta amiből 3 napja a kifliket is készítettem. Tényleg puha és ízletes... Tudom: öndicséret mindig büdös, de aki nem hiszi, járjon utána, azaz süsse meg! :P
Most zsemlék készültek belőle, a tésztát elfeleztem és egyik része sima, a másik pedig 2 magos lett, hogy mindenkinek a kedvére tudjak tenni itthon. :)Hozzávalók:50 dkg. BL 80-as liszt (Váci)25 dkg. kovász10 dkg. tejföl 2 dkg. élesztő2 dkg. méz2 dkg. só2 dkg. vaj kb. 2 dl. hideg vízcsipetnyi aszkorbinsav1 maréknyi mag (nálam most tökmag és napraforgó) Elkészítés:A hozzávalókat tálba mérem, kézzel összegyúrom. A vizet óvatosan adagolva, kissé lágyabb tésztát készítek belőle, mint a kenyérnek. Letakarva 15-20 percig kelesztem, majd átgyúrom. Újabb 15-20 perc kelesztés után a tésztát elfelezem, egyik részébe belegyúrom a magvakat. 6-6 egyenlő részre osztom, majd a kétféle tésztát zsemlékké formázom. Ez után hagyom, hogy újra szépen megkeljenek (30-40 perc).A sütőt előmelegítem 200 C°-ra, a zsemlék köré vizet spriccelek. Lefedem (fóliával, vagy egy másik tepsivel). 10 perc sütés után 180 C°-ra csökkentem a hőmérsékletet és még 10 percig sütöm. Ekkor leveszem a fóliát és hagyom, hogy a teteje is szépen megpiruljon. Még azon forrón átkentem hideg vízzel. Rácsra téve hagyom kihűlni.