Vastagmákos

  • 2013.05.23.
  • 9

Már több alkalommal elszerettem volna készíteni ezt a sütit, de amikor mondtam a férjemnek, mindig lebeszélt róla, ugyanis ő nem szereti a mákos dolgokat. (Sajnos ezért nem tudok olyan sokszor készíteni, mint szeretném, hisz én NAGYON szeretem a mákot.) Na de most Pünkösdre meg sem említettem mire készülök, szépen csendben megsüttem és láss csodát .......... ízlett a férjemnek is! :) Sőt, azt mondta, hogy ez a legfinomabb mákos süti, amit valaha evett. Kell ennél több? Szerintem ez a legnagyobb elismerés, és végre egy olyan mákos süti amit ő is szeret. :)Kedves Hankka, nagyon szépen köszönöm a receptet! Most már tudom mit készítsek, ha valami mákos után vágyom. ;)Hozzávalók a tésztához:- 30 dkg finomliszt- 1/2 csomag sütőpor- 15 dkg porcukor- 15 dkg Rama margarin- 2 tojássárgája- tejföl amennyit felvesz, kb. 2-3 ekHozzávalók a töltelékhez:- 10 dkg Rama margarin- 20 dkg porcukor- 20 dkg darált mák- 14 dkg finomliszt- 1/2 csomag sütőpor- 2 tojásfehérje- 2 dl tej+ 1 kis üveg meggylekvár (370 ml)Hozzávalók a mázhoz:- 15 dkg porcukor- 5 dkg keserű kakaópor - 5 ek tej- 8 dkg Rama margarinElkészítés:A dolgozó felületre szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és porcukrot, majd elmorzsoljuk a margarint benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat is és a tejfőllel együtt egynemű tésztát gyúrunk.Két részre osztjuk, majd 2 cipócskát formálunk, és félretesszük, amíg elkészül a töltelék.Ehhez a margarint feldaraboljuk, hozzászitáljuk a porcukort, és egy fakanállal eldörzsöljük. Nem kell habosra keverni, csak hogy morzsás legyen. Hozzáadjuk a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, és összekeverjük, majd a tejjel lazítjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a mákos masszába.Az egyik cipót sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk, majd átemeljük a tepsi aljába. (Amikor vékony lapokat kell készíteni, nekem így könnyebb, hogy sütőpapíron nyújtom ki majd vele együtt emelem át a tepsire, de lehet enyhén lisztezett felületen is kinyújtani majd a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyezni. Kinek, hogy könnyebb.)Ezt a lapot megkenjük a meggylekvárral, majd a mákos masszát ráöntjük és elsimítjuk.A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtjuk, és befedjük vele a máktölteléket.A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőbe 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)


A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A mázhoz valókat vízgőz fölött összemelegítjük, majd a kihűlt tésztára öntjük és elsimítjuk.


A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.