Üde, zöld és nagyon parmezános...

  • 2013.04.14.
  • 9

A parmezán (jelen esetben gyűjtőnévként használva, amibe a Parmigiano Reggiano mellett pl. a Grana Padano is belefér) fogyasztása nálam hullámokban történik. Ha beszerzek egy nagyobb darabot, akkor egészen addig turbózok vele a reggeli pirítóstól kezdve a déli levesen át a tésztafélékig bezárólag mindent, amíg csak kitart. Ezek a kemény sajtok egyik olasz háztartásból sem hiányoznak, de nehogy azt higgyétek, hogy ott nem számít drága dolognak! Ám ha ízesítőként, gyakorlatilag fűszerként használjátok, akkor máris nem olyan vészes a helyzet. Személyenként kb. 10 g már mennyei ízfokozóként vadít meg szinte bármit, amivel érintkezésbe kerül.
Az alábbi recept bőkezűbben bánik a parmezánnal, de a sajt íze még így is csak másodlagos lesz a zöldborsó és a rukkola zsengesége mellett. Fagyasztott zöldborsóval tökéletes lesz az eredmény, de a konzervet felejtsétek el!

 
Két személynek korrekt ebéd vagy vacsora jön ki ebből a mennyiségből:
20 dkg tagliatelle (tojásos szélesmetélt)
5 dkg vaj
20 dkg fagyasztott zöldborsó, kiolvasztva
1 marék (kb. 30 g) rukkola
7-8 dkg igazi Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
Olívaolaj
Só, bors
 

Egy közepesen felhevített serpenyőben olvasszatok meg egy jó nagy darab vajat. Egy fazéknyi forró, sós vízbe dobjátok bele a tésztát, és amikor a főzési idejéből már csak 5 perc van hátra, szórjátok be mellé a zöldborsót is. Szűrjétek le a tésztát a borsóval, dobjátok át a vajas serpenyőbe és kanalazzatok hozzá egy kevés főzővizet. Adjátok hozzá a reszelt parmezán felét és forgassátok át jó alaposan még a lángon tartva a serpenyőt. Szórjátok meg egy marék rukkolával, adjatok hozzá olívaolajat, frissen tört borsot és sót. Még egy óvatos átforgatás, aztán jöhet a tálalás: pakoljátok ki a tányérra, szórjátok meg a maradék sajttal, jöhet még egy kis bors, na meg egy jó adag olívaolaj. Ugye milyen egyszerű?
Mielőtt valakitől megkapnám, hogy ismét sikerült aranyárban kapható alapanyagokat választanom, vegyünk végig egy gyors számítást a fenti mennyiségekkel:
minőségi száraztészta, 1000 Ft / kg, 200 Ft
jó minőségű vaj, 3000 Ft / kg, 150 Ft
első osztályú fagyasztott zöldborsó: 1000 Ft / kg, 200 Ft
rukkola, 3500 Ft / kg, 150 Ft
Igazi parmezán, 7000 Ft / kg, 560 Ft
 Összesen: 630 Ft/fő
Na, kinek van kedve lecserélni a mai gyrost egy parmezános-zöldborsós-rukkolás pastára?
Klikk a nagy képhez!
 
Volt már korábban is egy vagány tésztareceptem a 2Spaghi-s srácokkal, azt se hagyjátok ki!
Ja és persze tessék lájkolni az oldalamat a Facebookon is!