Túrós gyümölcsös alagút
- 2013.05.12.
- 7
Tegnap megtört a jég: sokévi küzdelem után (mert ez már nem a kezdők szerencséje) én nyertem. Mindkét mumusom feladta: sikerült sütnöm egy tökéletes piskótát és felvernem a tejszínhabot. Mindez egy sütiben! Apró örömök az életben…A süteményhez az ihlet a Maródi cukrászdából jött, a piskóta is és a krém is külön-külön receptekben voltak. Ebből gyúrtam össze ezt a csodás édességet, ami a „kissé időigényes” kategóriába esik, de megéri a munkát.Hozzávalók 6-8 szelethez:A piskótához (egy kb. 20x25 cm-es tepsihez):40 g finomliszt10 g étkezési keményítőcsipet só4 tojás25+25 g porcukor (én a barna nádcukrot daráltam meg kávéőrlőn)pár csepp citromléa kenéshez 2-3 ek szitán áttört baracklekvárA sütőt előmelegítettem 180 °C-ra, és a tepsit kibéleltem sütőfóliával.A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját habosra kevertem 25 g porcukorral, majd a fehérjét is felvertem pár csepp citromlével (tiszta habverővel). Végül a másik 25 g cukrot is hozzákevertem, hogy fényes és kemény hab legyen belőle.A hab 1/3 át lazán a sárgájához kevertem, majd ráhalmoztam a tojáshab másik felét, végül rászitáltam a keményítővel és sóval összekevert lisztet, és az egészet óvatosan összekevertem. A tésztát a tepsibe simítottam, és addig sütöttem, amíg szép színt kapott. Ez nagyjából fél óra volt, de közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni. Amikor elkészült, a sütőt kikapcsoltam, és az ajtaját kitámasztottam, hogy ne érje hirtelen sokk a tésztát. 10 percig hagytam pihenni. Végül kivettem az addigra már lehűlt sütőből. Megkentem baracklekvárral, és szorosan feltekertem. Így hagytam kihűlni.Közben elkészítettem a krémet. (Eredeti recept: Lajos-Hemző: 99 házi sütemény)Hozzávalók a krémhez:25 dkg krémes túró5 dkg gyümölcscukor2 ek vaníliás gyümölcscukor1 ek zselatin1 dl ananász lé2 dl tejszínkb. 15 dkg ananászEgy szögletes kenyérsütő formát (10x30 cm-es) kibéleltem folpackkal.A krémhez a túrót kikevertem a cukorral, vaníliás cukorral. A zselatint elkészítettem az ananász lével a használati utasítás szerint. Egy kevés túrót a zseléhez kevertem, majd az egészet a túróhoz öntöttem, jól elkevertem. Gyorsan felvertem a tejszínhabot és a zselés túróhoz kevertem. Végül az ananászt is hozzáadtam. (Eredeti recept: Nagy süteménykönyv)A piskótatekercset 1 cm-es szeletekre vágtam, és a szeletekkel kibéleltem a forma alját, oldalát. Belesimítottam a gyümölcsös túrót, végül a tetejére is tettem a piskótatekercsből (ez lesz majd az alja). Ezt még egy adag ananászos zselével kitöltöttem, de ez el is hagyható.Fóliával letakarva egy éjszakán át hagytam dermedni.