Torta férfiaknak

  • 2013.05.21.
  • 7

Nemrég rámjött a kenyérsüthetnék, jó pár napig itthon készítettem a szendvicsnekvalót. Az egyik legjobban sikerült alkotásom a vöröshagymás, sajtos kenyér, aminek az ötletét Boldog Kuktánál találtam itt. Csak kicsit változtattam rajta, és elkészítettem a gyönyörűséget. Fogyókúrámat pillanatra félretéve megkóstoltam, aztán több nem is jutott, a fiúk elpusztították, tehát sikere volt.
Május 14-én volt apukám születésnapja. Róla tudni kell, hogy étkezésben mindent imád, ami a magyar konyhában megtalálható (egyedül a tökfőzelékkel lehet kikergetni a világból). Nem nagyon volt ajándékötletem, az édességért nem rajong túlságosan, kolbászos, felvágottas tálat meg csak nem készíthettem, abban semmi extra nincs.
És akkor jutott eszembe, hogy egy torta lehet sós is. A hagymás, sajtos kenyér lesz az alap, keverek egy kolbászkrémet meg egy kőrözöttet, ez lesz a "krém". Egy kicsit művészkedtem, és kész is lett :)

Apukám magyaros tortája
 
Hozzávalók:
1 adag hagymás-sajtos kenyértészta
Kevés vaj a formához
 
A kőrözötthöz:
20 dkg juhtúró
2 ek jó minőségű pirospaprika
1 ek piros arany
4 tekerésnyi bors
1 mk őrölt kömény
4 ek tejföl
1 fej hagyma
Kevés só
 
A kolbászkrémhez:
20 dkg kolbász
6-8 ek tejföl (a kolbász szárazságától függően)
10-15 dkg vaj (szintén)

3 tekerésnyi bors
1 közepes lilahagyma
2 tojás
 
A díszítéshez:
5 dkg kolbász
1 zöld erőspaprika
1 paradicsom
1 újhagyma fehér része
 
 
A kenyértésztát előkészítjük, csak a cipóforma helyett egy 16 cm-es kapcsos formát használunk. A második kelesztés előtt az alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk. Beletesszük a tésztát, fél órát kelesztjük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük. Eredetileg vízzel kéne kenni a tetejét, de mivel ez esetben krémmel lesz fedve, erre nincs szükség.
A kőrözötthöz a hagymát nagyon apróra vágjuk, a többi összetevővel simára keverjük (persze, ízlés szerint alakítható).
A kolbászkrémhez a tejföl és a fűszerek kivételével mindent késes robotgépbe teszünk, a tejfölt szükség szerint adagolva krémesre mixeljük. Ennek hiányában mindent apróra vágunk, villával összetörjük.
Ha kész a kenyér és langyos, rácson teljesen kihűtjük. Három részre vágjuk, a szétvágott részek között elosztjuk a kőrözöttet, egymásra helyezzük a tortarétegeket. A tetejét és az oldalát megkenjük a kolbászkrémmel.
A díszítéshez valókat vékony karikákra vágjuk, kirakjuk vele a tortát.


 
Hagymás-sajtos kenyér
 
Hozzávalók:
 
35 dkg liszt (BL80)
2 dl víz
1 tk. cukor
2 kk. só
Frissen őrölt bors
2 dkg élesztő
10 dkg vöröshagyma
1 ek kacsazsír
10 dkg könnyen olvadó sajt
 
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron megpirítjuk, félretesszük hűlni. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos vízben. A sajtot fél centis kockákra vágjuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet az élesztős vízzel, a langyos zsíros hagymával, sóval, borssal és a sajtkockákkal. Jól összegyúrjuk, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Egy cipóformát kilisztezünk. A megkelt tésztát a tálban újból átdagasztjuk, majd a cipóformába tesszük. Ismét letakarjuk, és fél órát kelesztjük.
Vízzel lekenjük a tetejét, 200 fokos (légkeverésesben 180) sütőbe toljuk. Kb. 25 perc alatt megsül, közben 3-4x lekenjük.
Mikor langyosra hűl, kivehetjük a formából, rácson kihűtjük.