Torkoskodj brazil módra!
- 2013.02.14.
- 3
Bezárt üzletek. Deszkával lefedett kirakatok. Mindenféle gyanús törmelék az aszfalton. Sehol senki. Hőség. Nagyjából így néz ki a világ legvadabb ünnepe, a karnevál Brazíliában.
Már persze két őrült festa között, fényes nappal, amikor mindenki próbálja valahogy összeszedni magát a hajnali mámor után, hogy aztán ahogy lemegy a nap, az egész tömeg megint úgy táncolja a szambát, mintha ez volna élete utolsó estéje. Mi, európaiak nem is igen tudjuk elképzelni, hogy az eksztázis milyen fokára jutnak a brazilok ezeken az éjszakákon.
Sokan azt gondolnák, hogy a karnevál csak Rióban zajlik, a valóságban azonban ez egy igazi pirosbetűs nemzeti ünnep, ahol az egész, majd’ 200 milliós ország abbahagyja a munkát a karnevál öt napjára. Persze ez az időszak nem csak a táncról és a piálásról szól, brit tudósok szerint egy átlag brazil a fent említetteken kívül még 15%-ban evéssel, 5%-ban pedig alvással tölti a karnevál idejét. Na de mit eszik egy brazil, ha vége a karneválnak és kicsit szeretne magához térni a böjt előtt?
Rizs, bab, csirke
Bár nem kizárólagosan brazil kombináció, de az ottani utazásaim során olyan gyakran kerültem kapcsolatba ezzel a trióval, hogy ha egy ételen belül találkozom velük így együtt, valahogy mindig a szamba országa jut az eszembe. Íme egy recept, amiben mindhárom alapanyag helyet kap és nagyon jól kiegészítik egymást. Ez nem más, mint Zé brazil csirkés rizottója:
Hozzávalók 2 személy részére:
1 közepes fej vöröshagyma
1 szál angolzeller
1/2 piros kaliforniai vagy kápia paprika
20 dkg csirkemell apró kockára vágva
15 dkg rizottó rizs (pl. Arborio fajta)
1 liter csirke-, vagy zöldségalaplé (esetleg gyári levesalap)
1 csipetnyi sáfrány (ha nincs, akkor esetleg egy mokkáskanálnyi kurkuma)
1 rúd fahéj
15 dkg vörösbab
5 dkg parmezán
Só, bors
Az angolzellert vágjátok vékony, 3-4 mm-es szeletkékre, a kaliforniai paprikát és a vöröshagymát pedig apró kockára. Egy serpenyőben hevítsetek 3 evőkanál olajat és dobjátok bele a zöldségeket. 1-2 percig pároljátok közepes lángon, majd adjátok hozzá az apró kockára vágott csirkemellet. Adjatok hozzá sót és borsot, majd forgassátok az egészet addig, míg a csirke teljesen kifehéredik. Ekkor szórjátok meg a rizottórizzsel, keverjétek jól át és hevítsétek tovább, míg a rizsszemek elkezdenek áttetszővé válni. Figyeljetek oda, hogy semmiképp ne kezdjen lepirulni a rizs, mert akkor nem lesz az igazi! A már forró rizsre öntsetek egy merőkanál zöldségalaplevet és hagyjátok, hogy nagy sistergés közepette elkezdje magába szívni azt. Dobjatok rá egy csipetnyi sáfrányt, egy rúd fahéjat és folytonos kevergetés mellett merőkanalanként adjatok hozzá újabb és újabb kör alaplevet. Minden 10 dkg rizottó rizs kb. 6 dl folyadékot képes magába szívni, miközben a belőle kioldódó keményítő gyönyörűen krémessé varázsolja az ételt. Ahogy azt már a horvátországi fekete-rizottós videóban is hangsúlyoztam, a lényeg a folytonos kevergetés és a folyadék részletekben történő hozzáadása! Ha 4-5 kör alaplé és kb. 15 percnyi kavarászás után a rizottó kezd összeállni, dobjátok hozzá a leszűrt és átöblített vörösbabot, egy darabka vajat, reszeljetek bele egy kevés parmezánt és óvatosan az egészet forgassátok át még egyszer. Kész!!
Tálaljátok egy kevés reszelt parmezánnal és apróra vágott snidlinggel.
Igazi csokipuding avokádóból
Most az avokádó tulajdonképpen zöldség vagy gyümölcs? Szerintetek nyilván zöldség. Pedig erre a kérdésre a portugál nyelvet beszélő országokban, így Brazíliában is határozottan azt válaszolják, hogy „hát mi más lenne, gyümölcs.” Ennek megfelelően turmixot, fagyit, édes krémeket készítenek belőle és furcsán gondolnak az Argentínokra és mindenki másra, akik képesek egy gyümölcsöt megsózni majd belepakolni egy csirkés szendvicsbe.
Most megmutatom nektek, hogy az avokádó tényleg gyümölcs! Csak készítsétek el brazil módra, egy kevés kókusztejjel (szinte bármelyik közértben kapható, csak valamiért szeretik a legalsó polcokon tartani), kakaóporral és porcukorral összemixelve. Használjatok hozzá botmixert, turmixgépet, vagy dolgozzatok simán csak egy villával – ha elég érett és krémes az avokádó (és erre a célra csak ilyen alkalmas!!), akkor villámgyorsan csodálatos csokipudinggá áll össze. Liszt? Keményítő? Főzögetés? Felejtsétek el, itt a zsíros, lágy avokádó lesz az, ami megadja a krém textúráját. Elkészülte után dobjátok be fél órára a hűtőbe, szervírozzátok kesu-, vagy paradióval, esetleg reszelt kókusszal.
Rá fogtok jönni, hogy a braziloknak igaza van!
Hozzávalók 2 személy részére:
Egy érett, krémes avokádó
40 g porcukor