Szultán kedvence

  • 2023.09.16.
  • 2


A pörkölthöz:500 gramm darált hús(nekem most marha volt itthon)2 evőkanál olívaolaj1 hagyma1 zöldpaprika1 piros paprika1 paradicsom, felkockázva1 teáskanál paradicsompüréSó, bors, kömény és kakukkfű ízlés szerintA padlizsános sajtszószhoz:2 padlizsán (padlizsán)1 evőkanál vaj1 evőkanál liszt1 csésze tej1 csésze reszelt
sajt1/2 teáskanál sóUtasítás:Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra . Helyezzük a padlizsánokat egy tepsire, és süssük 30-40 percig, amíg megpuhulnak. Vegyük ki a padlizsánokat a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Hámozzuk le a héját, és villával vagy burgonyanyomóval törjük simára.
Egy külön serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olívaolajat. Hozzáadjuk a húst és pirulásig sütjük.Tegye a serpenyőbe az apróra vágott hagymát, a szeletelt zöld- és pirospaprikát, a kockára vágott paradicsomot és a paradicsompürét. Keverjük jól össze. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel. Főzzük a keveréket körülbelül 10-15 percig (a marhahús miatt ez hosszabb időt vett igénybe kb 1 órát), amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek jól össze nem keverednek.Közben elkészítjük a sajtszószt. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett egy percig főzzük. Fokozatosan keverjük hozzá a tejet, ügyelve arra, hogy ne legyenek csomók. Addig főzzük a szószt, amíg besűrűsödik és felforr.Adjuk hozzá a pépesített padlizsánt a sajtszószhoz, és keverjük jól össze. Adjuk hozzá a reszelt sajtot és a sót, és keverjük tovább, amíg a sajt elolvad, és a szósz sima és krémes lesz.Tegyünk egy adag ragut a tányérra és öntsük le a sajtszósszal.
Köretnek ehetünk hozzá bulgurt, de anélkül is finom és laktató.