Suriname-i cseresznye, vagyis pitanga dzsem

  • 2024.07.23.
  • 0






Madeiráról, a Faja dos Padres ültetvényről nem jöttem el üres kézzel. Mangót és pitangát, valamint ugyanezen gyümölcsökből készült dzsemeket vásároltam. Az egy kilónyi mangó (6 kisebb példány) épségben hazaért a kézipoggyászban és még játszani is tudtam az érési idejükkel, hogy az egyetemi évet később befejező gyermekeim is élvezhessék a mézédes gyümölcsöket.



A Suriname-i cseresznyéről viszont sejtettem, hogy nem lesz könnyű dolgom vele. A nálunk levő vizes kulacsokba rejtettem őket, de így se tudtam megakadályozni, hogy puhára érjenek a hosszúra nyúlt hazaúton.



Itthon már önmagában élvezhetetlen lett volna ez a különleges gyümölcs, így megfőztem dzsemnek. Ez különlegesség. Nem arra való, hogy hatalmas szelet lekváros kenyereket együnk vele. Sajtok kísérőjeként viszont izgalmas volt ez az önmagában fűszeres, picit paprika illatú dzsem.



Ha valaki ráakad itthoni lelőhelyre, kérem ne titkolja el előlem!







Hozzávalók: 50 dkg pitanga



4 ek cukor







Lekvárok, dzsemek:




https://tetovainyenc.ro/2021/07/27/fahejas-meggydzsem/



https://tetovainyenc.ro/2019/06/10/eperdzsem-rozsaborssal/



https://tetovainyenc.ro/2018/06/25/vanilias-cseresznyedzsem/








Elkészítése




A pitangát kimagozom.



A gyümölcsöt a cukorral összefőzöm.



Steril üvegcsékbe kanalazom.



Száraz dunsztban hagyom kihűlni.





A Suriname-i cseresznye, vagyis pitanga dzsem bejegyzés először Tétova ínyenc-én jelent meg.