Sajtos perec

  • 2022.08.23.
  • 6

Új közösségekbe csöppenni, ismerkedni, barátságokat kötni izgalmas és jó dolog. Tegnap én voltam a pogácsafelelős és mellé perecet is sütöttem (Máriahalom Biofalu). Ez a perec Szombathelyi Tibor (az Élet Iskola alapítója volt) "receptje" alapján készült, amit volt szerencsém megkóstolni egy szintén közösségi találkozó alkalmával. Pontos mennyiségeket nem tudok írni a hozzávalókhoz, mert teljes mértékben a megérzéseimre hallgattam. Szóval úgy látszik nagymamásodom, de pl. a liszthez hozzátettem "még amennyit felvett", a sót, tejet, fűszereket pedig "érzés szerint". Hozzávalók:50 dkg teljes kiőrlésű liszt + valamennyi még2 dl tejfölfél kocka élesztő tejben felfuttatvakb. 2 dl kovász (az eredeti receptben ez nincs benne)20 dkg zsiradék1 tojás5 db kisebb krumpli (maradék tészta főzővizében megfőzve, majd alaposan összenyomkodva)só, fűszerek (én friss kakukkfüvet tépkedtem bele, Tibor a főzővízben főtt spenótot vagy csalánt használt)A tésztát összegyúrtam, egy éjszakát a hűtőben hagytam, reggel formáztam, a tetejét aszalt paprika olívaolajával megkentem (de persze tökéletes erre a célra a tojás is), 2 féle sajttal megszórtam és forró sütőben megsütöttem.Ez a leves
Adrián Bartos
író barátom specialitása: tárkonyos vaddisznóleves karamellizált hagymaágyon.Elképesztően izgalmas ízvilág!