Répás-gombás pulykamell.
- 2023.09.17.
- 5
A hűtőben volt egy darab pulykamell, így gondoltam gombával, és sárgarépával tejszínes szószban készítem el.... Mivel sem a húsnak, sem pedig a gombának, és a vékonyra szeletelt sárgarépának nem kellett sok idő ahhoz hogy puhára, roppanósra párolódjanak, így az egész főzés nem tartott bő fél óránál tovább. Én tálaláskor bulgurt kínáltam hozzá, de pl. a rizs vagy éppen a krumplipüré is jól illik hozzá.... de egy szelet friss kenyérrel is tunkolhatjuk.Hozzávalók:50 dkg pulykamell50 dkg csiperke gomba2 db sárgarépa1 db vöröshagyma (nagyobb)2 gerezd fokhagymasó (ízlés szerint)őrölt színesbors (ízlés szerint)2 tk ételízesítő1 tk majoránna1 kk kakukkfű2 dl Milli főzőtejszín2 ek étolajA pulykamellet mossuk meg, papírtörlővel itassuk le a nedvességet, majd ízlés szerint daraboljuk fel.A gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.A sárgarépát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. (Én legyalultam az uborkareszelőn, hogy szép vékony legyen.)A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd a vöröshagymát vágjuk félbe és szeleteljük fel, a fokhagymát pedig vágjuk fel apróra.Egy wok-ba (vagy serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a feldarabolt pulykamellet, majd süssük fehéredésig. Ekkor szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.Ezután a zsiradékba tegyük bele a felszeletelt vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva pedig a vékonyra szeletelt sárgarépát.Keverjük össze, majd adjuk hozzá a feldarabolt gombát is.Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, a bazsalikommal, és a kakukkfűvel, majd pároljuk kb. 10 percig, hogy a levét szinte egészen elfője.Ezután adjuk hozzá az elősütött pulykamellet, öntsük hozzá a főzőtejszínt, ha szükséges ízesítsünk utána, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy a tejszíntől kissé besűrűsödjön.
Tálaláskor ízlés szerinti körettel kínáljuk. Jól illik hozzá pl. a rizs, a bulgur, eltudom képzelni krumplipürével, de friss kenyérrel is tunkolhatjuk.