Rebarbarás eperlakvár gyömbérrel

  • 2013.05.28.
  • 4

Mindenféle lekvárt teszek el télire,amit csak tudok.Persze sok függ attól,hogy milyen gyümölcs terem jól a kertünkben,vagy melyik olcsóbb,vagy ki ajándékoz meg extra mennyiséggel.Az első mindig az eper.Készül simán,naranccsal ,vaníliával
és rebarbarával is(chilis lesz az idei újítás )Minimum :)















Eper lekvárHozzávalók:-70 dkg eper tisztítva-50 dkg rebarbara tisztítva-2 cm-es gyömbér-1 ek. sötétbarna nádcukor-20 dkg cukor-1 citrom héja-2 ek. citrom leve-1 csg. Haas 3:1-ben zselésítő(most)Vastag aljú és falú edényben a barna cukrot karamellizálom,rádobom a 2 cm-es darabokra vágott rebarbarát és kicsit puhítom.3-4 perc múlva hozzáadom a kézzel kissé összenyomkodott epret ,a reszelt gyömbért,a citrom héját és a zselésítőt.Hagyom felforrni.Ekkor hozzáadom a cukrot és a citromlevét és újraforrástól számítva kb.5 percig főzöm.Ha szükséges leszedem a habját.Sterilizált üvegekbe töltöm,rácsavarom a kupakot,5 percre fejre fordítom majd vissza és hagyom kihűlni.Nagyon finom,5 kis üveg
fűszeres lekvár lett ebből a mennyiségből.