Rakjatok tüzet, süssetek pisztrángot, egyetek spárgát!

  • 2013.05.19.
  • 3

Egyszerűen túl rövid az élet ahhoz, hogy ezeket ne csináljátok minél gyakrabban. A rövidke spárgaszezon után a valamivel hosszabb BBQ időszak is hipp-hopp elillan, aztán csak azt vesszük észre, hogy már megint a szobában üldögélünk és forralt bort iszogatunk. Neeeee! Nyomuljatok ki a kertbe, parkba, tetőre, teraszra, durrantsátok be az akármilyen eszközt és élvezzétek a parázs felett elkészített étel extra aromáit. Én nemrég Szlovéniában jártam egy kis pihentető gasztro-túrán a csodaszép Soča völgyében, ahol a nagy hegyek és a jéghideg hegyi patakok egy szempillantás alatt grill-, és pisztránghangulatba hozzák az embert. Azért azt fontos megjegyeznem, hogy ez a gyönyörű ragadozó hal különleges védettséget élvez ezen a vidéken, kizárólag műlegyezéssel szabad horgászni rá és a legtöbb folyószakaszon azonnal vissza is kell dobni őket. Szerencsére nekem sikerült szert tennem néhány remek darabra a völgyben működő egyik pisztrángfarmról, így igazán friss halat ehettem anélkül, hogy ezzel vészesen csökkentettem volna az állományt.
A friss pisztráng mellé most egy üdítően friss kísérőt, citromos vízben főzött zöldspárgát választottam, ami a parázs felett extrában kapott füstös ízzel eszméletlen jó kiegészítőnek bizonyult. 

Parázs felett sült pisztráng füstös zöldspárgával, újkrumplival és petrezselymes fűszervajjal
Ha reprodukálni akarjátok a velem történteket, akkor a következőkre lesz szükségetek:
A pisztránghoz:
2 friss pisztráng (pucolva, kibelezve)
1 citrom
1 kis csokor snidling
1-2 zsálya-, és babérlevél, vagy más szimpatikus friss zöldfűszer
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors
 A körethez:
1 köteg zsenge zöldspárga
Néhány szem újkrumpli
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 citrom
 A fűszervajhoz:
20-30 g vaj
2 gerezd fokhagyma
Kis csokor petrezselyem
Kevés só
A pisztrángot kívül-belül sózzátok és borsozzátok, majd pakoljátok bele a hasüregébe a vékony szeletre vágott citromot, durvára vágott snidlinget, zúzott fokhagymát és zöldfűszereket. Vízbe áztatott hurkapálcával vagy fogvájóval tűzzétek össze a hal alsó részét, hogy a sok finom fűszer véletlenül se tudjon majd kipotyogni belőle. Rakjátok félre pár percre pihengetni.
Dobjátok össze a fűszervajat, ami iszonyú egyszerű: egy mozsárban zúzzátok össze a fokhagymát egy kevés tengeri sóval, majd ha már pépes lett, adjátok hozzá a finomra vágott petrezselymet és az egészet zúzzátok még egy kicsit, hogy szép zöldes fűszer-alapot kapjatok. Ezt keverjétek hozzá a vajhoz és már kész is.
 Kattints a nagyméretű képekhez...
Egy lábasban forraljatok vizet kevés sóval, cukorral, citromlével és dobjátok bele a jól megmosott újkrumplit. A zöldspárga alsó másfél-két centis részét távolítsátok el, a többit pedig dobjátok a krumpli mellé. A zöldspárgának nagyon rövid ideig (3-4 perc) kell főni, pláne hogy még grillezni is fogjuk. Az újkrumpli szintén előbb elkészül, mint öregebb társai.
A halat locsoljátok meg egy kevés olívaolajjal és óvatosan helyezzétek egy rácsra a parázs fölé. Jöhet mellé a zöldspárga, amit a hallal együtt süssetek készre kb. 10 perc alatt. A halat sütés közben óvatosan akár kétszer is megforgathatjátok, vigyázva arra is, hogy ne legyen túl közel a parázshoz.
A készre sütött, illatos pisztrángot helyezzétek egy tányérra, pakoljátok mellé a parázstól füstös aromájú zöldspárgát és a megfőzött újkrumplit. A ropogósra sült halra kenjetek egy jó adagot a fokhagymás-petrezselymes fűszervajból, a krumplira pedig csepegtessetek egy kevés igazán jó olívaolajat.

A nyár rövid, süssetek sokat a szabadban, én is jövök még pár jó BBQ recepttel...
Sokan lájkolnak minket, és mi örülünk neki, ha te is megteszed! Csatlakozz a közösséghez és légy  mindig képben gasztroügyileg!