Mogyoróvajas sütőtökleves
- 2013.02.11.
- 4
...vagy nevezhetnénk inkább sütőtökös mogyoróvaj levesnek is.Még Karácsony előtt vettem egy kisebb sütőtököt, és csak most sikerült eljutni odáig, hogy felhasználjam valamire. Kicsit féltem, amikor kettévágtam, hogy milyen biológiai fegyver vár majd odabent, de szerencsére fölöslegesen aggódtam, mert teljesen jól átvészelte ezt a röpke 3 hónapot. Ha már ilyen jól álltam tökkel, télies levest gondoltam főzni az egyik feléből.Mivel már a receptet végigolvasva is elég töménynek tűnt, csak kisebb adagot főztem belőle. Bár nagyon finom, igen laktató és intenzív ízű. Eszembe nem jutott volna levesbe mogyoróvajat tenni, de határozottan jól összeillenek a sütőtökkel.A recept a River Cottage minden napra c. könyvből származik (eredeti itt angolul). Ez a fél adag 4 személynek elegendő.Hozzávalók:½ kg sütőtök (hámozatlanul)diónyi vaj½ fej hagyma apróra vágva½ kisebb chili1 cm-es gyömbérdarab hámozva, lereszelve1 gerezd fokhagyma lereszelve½ l zöldségalaplé (most csaltam és kockából főztem)100 gmogyoróvaj (még ez is soknak tűnik nekem, legközelebb úgy 75 g-nál megállnék)½ zöld citrom levesó, borsa tálaláshoz koriander zöld, joghurt, pirított tökmag vagy dióA tököt meghámoztam és 1 cm-es kockára vágtam. Egy lábosban felolvasztottam a vajat. Rátettem a hagymát, és üvegesre pirítottam. Azután beletettem a chilit, gyömbért, fokhagymát és pár percig pirítottam. Hozzáadtam a tököt, sóztam, borsoztam és addig sütöttem, kevergettem, amíg a tök elvesztette az élét. Végül ráöntöttem az alaplevet, felforraltam és addig főztem lassú tűzön, amíg megpuhult a tök. Egy kisebb tálban a mogyoróvajat simára kevertem pár kanál levessel. A levest leturmixoltam, és elkevertem benne a mogyoróvajat. Sóztam, borsoztam, és facsartam bele a zöld citrom levéből.A joghurtot elfelejtettem rátenni ebédnél, koriander zöldet még nem tudtam venni, úgyhogy csak pirított dióval ettem. Nekem nagyon ízlett, de annyira intenzív az íze és annyira laktató, hogy második fogásnak legfeljebb fél adag desszerttel érdemes számolni.