Mindenki másképp csinálja, piskóta recept az internetről és tőlem
- 2023.01.11.
- 1
Januári holtszezon,
az
ünnepek
utáni csend honolna a
receptes
portálokon
?Elém került
egy hangzatos piskóta recept a napokban, amire nem azért figyeltem fel ,mert gyors és olcsó a bevezetője szerint, hanem
beleolvasva
a recept szerint
megint arra találtam utalást nem kell a tojásokat szétválasztani. Az utóbbi időben foglalkoztat
a kérdés
valóban
létezik
ilyen, vagy én
értettem félre
valamit, amikor
azt feltételezem
a piskóta receptnél nem választják szét a tojásokat
hanem
egész tojással dolgoznak? Milyen lesz
a végeredmény, kevert tésztát vagy piskótát kapunk ?1,2E like -t és
683 megosztást egy kapott eddig ez
a bejegyzés a facebookos oldalán, nekem soha nem sikerül ilyen eredményt elérnem,
ha őszinte akarok lenni még
a közelébe se jutok .A recept
amibe
5 tojást és negyed kiló cukrot teszünk szintén negyed kiló liszthez nagyon népszerű az olvasók közt.
Piskótaként
jelentették be, de mivel a
3 mondatos recept szerint csak össze kell kavarni, felmerült bennem a gyanú
hátha
mégse piskóta hanem
kevert tészta receptről van szó. Csendesen magamban kételkedem és figyelek miközben kavarognak a gondolataim a fejemben
.Olcsó és gyorsan elkészül,
nos ez igaz lehet
a piskóta
készítése nem bonyolult ,nem
vesz túl sok időt igénybe, azonban
ha csak összekavarom akkor biztos időt spórolok meg ! A mai árak mellett
é s egyébként is relatív mi az olcsó, ha
azt veszem
karácsony előtt
cukorhoz jutni kész főnyeremény volt
a 25 dkg
cukor
nem kevés
egy süteménybe
a dietetikusokat most nem kérdezném erről .
Nagyon tanulságos volt
ez a virtuális beszélgetés
sok mindent megtudtam :
pl
,hogy
a tojás héját nem kell a tésztába belekeverni
"együtt a
feherje és a sárgája.Egészet héja nélkül.""feltört tojásról van szo a héja nem kell bele azt add a tyukoknak vagy összetörve jó a virágokra."valamint
a hagyományos piskóta
fullasztó
"Még soha nem esett össze és nem fullasztó mint a hagyományos piskóta"Turmixgépben is lehet tojást felverni
"turmixgépben verem fel a tojast a cukorral es vizzel"Persze a turmix gépről
azért nem a kivehetőajtós
( leszedhető ajtós)NDK turmix gép jut eszünkbe
( vagy mégis?)
aki nem ismerné a linkre/ képre kattinva
meghallgatja Kern
András szenzációs kabaréját.Az eredeti kérdésfelvetésemre is jön
még válasz :"Egyszerre verem fel az egész tojást a cukorral, nem kenek össze két edényt""A nagyim azt mondta feleslegesen ne mosogassunk!"Technológia tanácsok közt
is találtam érdekeset :"egy fél sütőport pici ecettel felfuttatva" "sütöport, vagy szalakalet mindig ecettel v.citromlevel futtatni, igy nagyobb ereje van es biztosabb...!!!az elödjeimnek az elödjei is igy tanitottak..""Mindenki másképp csinálja épen a közmondás is így mondja" ---szerintem meg az LGT mondja vagyis énekli."Ahány ház annyi szokás szokták mondani
"
--és ez lehetne
a végszó is, de azért leírnám
a cukrászok
és általam
is készített piskóta
receptet is, hisz nem csak piskótatekercs létezik meg lekváros piskóta hanem szinte valamennyi
torta alapja is a piskóta,
vagyis gyakran készítjük
ha
sütünk valamit,
még ha nem is
tudatosul piskótát sütünk.Vannak
ajánlások amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni
pl az
előmelegített sütő,
a sütés hőfoka( 180 fok
) és a gőzmentes sütő, valamint
ne törjük a tojáshabot ha felvertük a fehérjét
a
lisztet hozzászitálva már csak óvatosan fakanállal keverjük össze, igen most már "kavarjuk "
de csak óvatosan a lentebb leírtak szerint, nem összevissza.Hozzávalók:6 tojás sárgája6 tojás fehérje120 g cukor120 g lisztcsipet só A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét 2/3 cukorral csipet sóval kemény habbá verjük.
Akkor jó ha az edényt felfordítva nem esik ki a hab
A sárgáját
az 1/3 cukorral
szintén felverjük. Ezután óvatosan
keverjük át
a tojássárga krémet a tojá